Aarhus University Seal

Bedre vilkår for enlige studerende mødre

Efter inspiration fra Alexandrakollegiet i København opføres ungdomsboliger i Aarhus for unge, enlige og sårbare mødre, hvor de kan få sparring fra hinanden og ansatte socialarbejdere.

Foto: Lars Kruse

Et nyt boligtilbud skal hjælpe studerende enlige mødre og deres børn til en stabil og tryg hverdag. Allerede den 1. december flytter de første mødre ind i midlertidige kollegieboliger, der bliver en del af et større antal ungdomsboliger i Ryhaven, og i 2014 skal 12 nye ungdomsboliger med fællesareal og plads til medarbejdere stå klar.
    – Kollegietanken handler for det første om at støtte unge, sårbare mødre i at få en uddannelse, og for det andet at sikre børnenes udvikling og trivsel. Vi ved, at den sårbarhed, der kan ligge hos unge mødre, kan få betydning for børnenes udvikling og trivsel og deres tilknytning og relation. Derfor er det rigtig vigtigt at støtte moderen i ikke kun at tage en uddannelse, men også at sørge for barnets velvære, forklarer Birgit Moselund, områdechef for dagforanstaltningerne ved Aarhus Kommune.
    Projektet, som er støttet af Socialstyrelsen, skal hjælpe de enlige mødre med at få etableret et netværk og en stabil hverdag til gavn for både mor, barn og samfund. Til at rådgive og støtte i økonomiske, uddannelses- og sundhedsmæssige spørgsmål bliver der ud over en afdelingsleder ansat en psykolog, en sundhedsplejerske og en socialrådgiver.

Inspiration fra København

Alexandrakollegiet i Valby var det første kollegium for enlige mødre i Danmark og også den oprindelige inspirationskilde for Aarhus-projektet. Forstander Helen Gregory forklarer, at medarbejdernes daglige samtaler med mødrene og deres indbyrdes kontakt er uvurderlig.
– Fællesskabet skal man ikke tage fejl af. Det gør rigtig meget, hvis man får sparret, så det ikke altid bare er én til én-snak. Og børnene kan lege med hinanden. De har det simpelthen så sjovt sammen. Det er jo i det hele taget vigtigt med socialt sammenspil, så barnet ikke bare er derhjemme sammen med mor hver eftermiddag, men også får lov til at prøve verden af på andre måder og ikke nødvendigvis i en dagsinstitution.
Inspirationen til uddannelse og moderskab får beboerne gennem en kombination af professionel konsultation og socialt samvær med de andre mødre og de frivillige i huset.
    På Alexandrakollegiet bor Pia Sten Rewees sammen med sønnen Malthe på to år. Hun studerer russisk på Københavns Universitet, og for hende har kollegiet betydet en mere struktureret hverdag, et nyt netværk og ikke mindst et mere stabilt studieliv.
    – Jeg tror ikke, jeg var blevet på mit studie, hvis jeg havde siddet alene. Så tror jeg, jeg havde haft svært ved at bestå nogle af tingene.
    Og for sønnen er de jævnaldrende børn blevet en slags søskende, så støtten og fællesskabet er fortsat vigtigt.
    – Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at flytte de næste mange år, fortæller Pia Sten Rewees.

Mentorordning

Mødreboligerne bliver en integreret del af et større kollegium, og ifølge Birgit Moselund er netop dette vigtigt, da man vil forsøge at involvere de øvrige beboere og bruge dem som mentorer, der kan hjælpe mødrene i studielivet.