Aarhus University Seal

Darwin hører med til dannelsen

Tobias Wang forsker i eksotiske dyrearter og deres særlige fysiologi. Modtageren af Aarhus Universitets Forskningsformidlingspris 2012 opfatter det som en meget vigtig opgave at udbrede kendskabet til naturvidenskaben.

Foto: Colourbox

Tobias Wangs kontor er ikke svært at finde. For selvom han i modsætning til kollegaerne hverken skilter med sit navn eller sit portræt på døren, er der alligevel ingen tvivl om, hvor professoren i zoofysiologi holder til. Døren prydes nemlig af et farvestrålende billede af en ung giraf, og bag døren gemmer sig en ægte naturvidenskabelig hule med udstoppede ugler, mærkelige kranier og slanger på glas.
Tobias Wang har altid været optaget af dyr. Også de dyr, vi kalder mennesker. Og derfor var det svært for ham at vælge, om han skulle læse biologi eller medicin. Det endte med et kryds ved biologistudiet, men han har siden arbejdet så meget sammen med lægerne, at det faktisk var det sundhedsvidenskabelige hovedområde, der indstillede Tobias Wang til AU’s forskningsformidlingspris.
– Det er jeg utrolig glad for. Samarbejdet mellem biologer og læger er fantastisk givende, og for mig er det blevet mere og mere tydeligt, hvor meget de to fag kan bruge hinanden, fortæller Tobias Wang.
Han har blandt andet arbejdet sammen med læger om det store forskningsprojekt i Sydafrika, hvor et internationalt forskerhold under ledelse af AU har undersøgt kredsløbet hos en gruppe giraffer for på den måde måske også at finde frem til årsager og behandlingsmuligheder for mennesker med forhøjet blodtryk.

Formidlingens dobbelte rolle

Girafforskningen er blot et af de emner, Tobias Wang har holdt mange foredrag om. Og han elsker at formidle for både sine studerende, for de tilmeldte på Folkeuniversitetet og til de velbesøgte offentlige foredrag i naturvidenskab.
– Jeg synes faktisk også, at vi skylder folk at fortælle om, hvad vi forsker i. Universiteterne er jo betalt af skatteyderne, så det er kun rimeligt, at vi giver noget tilbage. Samtidig håber jeg da også, at jeg kan få folk til at interessere sig mere for naturvidenskaben, så de også kan se formålet med at støtte den fremover, siger Tobias Wang.
Den ellers meget venlige og smilende professor oplever nemlig en gang imellem, at nogle mennesker slet ikke mener, naturvidenskabelig viden er lige så vigtig i forhold til den almene dannelse som de mere humanistiske vidensområder.
– Og dét irriterer mig grænseløst, siger han med lidt højere stemmeføring.
– Du kan efter min mening ikke kalde dig et dannet menneske, hvis du kan citere lange passager af Goethe, men er totalt uvidende om de mest grundlæggende teorier fra blandt andre Newton og Darwin. Og her har vi som forskere en ret vigtig opgave i at slå et slag for naturvidenskaben  – og dén opgave handler jo også om formidling, konkluderer prismodtageren med et smil.