Den allerstørste fest nogensinde
28.000 liter øl, 90 m3 barkflis, 27 toiletbåse, over 600 meter hegn og 120 bartendere. Det og meget mere er opskriften på succes, når den rekordstore fejring af Fremtidens AU løber af stablen fredag den 17. juni. UNIvers har taget et kig ind i maskinrummet hos nogle af dem, der får det hele til at lykkes.
En lavrisiko-fest
En rekordstor fest kræver også en rekordstor sikkerhed. Den skal Jydsk Vagt- & Hundetjeneste stå for, og det er ikke svært at se, at de har gjort deres hjemmearbejde – også selv om de netop af sikkerhedsmæssige årsager ikke må oplyse det præcise antal vagter under festlighederne.
– Svaret på det spørgsmål er altid ”nok”. Jeg kan dog fortælle, at vi har lavet en ret præcis risikovurdering af festen på baggrund af beliggenheden, tidspunktet, publikums antal og type samt musikgenren. Den viser os, at festen er i lavrisiko-gruppen, bl.a. da musikprogrammet er ret mainstream, og deltagerne generelt er studerende og universitetsansatte, der normalt ikke er de store ballademagere, siger sikkerhedschef Johnny Steinbrenner fra Jydsk Vagt- & Hundetjeneste I/S.
Let it rain
Danmarks Største Fredagsbar blev sidste år pludselig forvandlet til én stor mudderpøl, da skydækket hen under aftenen bristede. Det udendørs areal til festen den 17. juni er omkring ti gange større og dækker hele Universitetsparken, så frygten for regn-undtagelsestilstand à la Roskilde Festival er ikke ubegrundet. Gartnerafdelingen på AU er dog forberedt på selv den værste skylle.
– Vi har indkøbt 90 kubikmeter barkflis, som vi rykker ud med i samme sekund, den første dråbe falder. Det skulle være nok til at dække det meste af parken. Men det bliver heldigvis ikke aktuelt, siger ansvarlig for gartnerafdelingen Niels Peter Christensen med et glimt i øjet.
Den Store Oprydning
Aarhus Universitets-Sport (AUS) gør andet end at holde de studerende i form. Den 17. juni har paraplyforeningen nemlig fået til opgave slet og ret at rydde op – både under og efter festen. Og til det stiller de et næsten 80 mand stort hold bestående af aflønnede studerende.
– Normalt når vi laver den her slags arbejde til f.eks. Danmarks Største Fredagsbar, er det frivilligt, og det forventes, at hver af vores 14 idrætsforeninger stiller med fem mand. Dette arrangement er dog så stort, at vi har sat tjanserne aflønnet i udbud, siger klubkonsulent fra AUS Rasmus Vibe.
Der er stadig ledige pladser på oprydningsholdet, og Rasmus Vibe opfordrer derfor alle interesserede til at melde sig på. Den almene festgænger kan dog også selv gøre en indsats for at lette oprydningsarbejdet.
– Der er f.eks. opstillet en masse skraldespande, som gerne må benyttes. Derudover kan man også genbruge sit ølkrus, siger Rasmus Vibe.
Halvandet toiletbesøg
20.000. Omtrent så mange feststemte mennesker regner projektledelsen med, at der møder op til fejringen. Men hvad gør man, når de vil på toilettet? Så opstiller man såmænd bare 27 toiletbåse og 15 urinaler og håber på det bedste.
– Toiletbåsene rummer hver ti toiletter, mens urinalerne kan betjene fire mennesker ad gangen. Vi regner ikke med, at alle gæsterne skal forrette nødtørft samtidig. Vores estimat er, at cirka 100 mand per toilet passer o.k., mens vi dog under spisningen, hvor der ikke er nær så mange mennesker, regner med, at hver gæst cirka skal på toilettet halvanden gang, siger Carsten Pahl Jensen fra Teknisk Forvaltning.
Bar’ kom an
Når den store tørst melder sig, er barerne beredte. Mildt sagt. Der er
nemlig indkøbt intet mindre end 28.000 liter øl, 10.000 liter sodavand og cider samt cirka 80.000 ølkrus, og til at betjene festlighedernes tørstende ganer står 120 kampklare bartendere fordelt rundt om i de seks barer.
– Det er lidt som om, vi har fået Grøn Koncert til Universitetsparken. Det bliver et stort arbejde at koordinere, men samtidig også vildt fedt, siger Studenterrådets projektkoordinator Benjamin Bilde Boelsmand, som er ansvarlig for barerne og Lille Scene.