Aarhus University Seal

Forskning til folket

Forskning skal ud og virke i samfundet. Technology Transfer Office på Aarhus Universitet hjælper forskerne med at få idéerne fra tegnebrættet ud i virkeligheden.

-Der er masser af spændende forskning på universiteterne. Men hvis forskningen ikke bliver ledt videre ud i samfundet, kommer den ikke befolkningen til gode. Sådan siger Thomas Tscherning, som er direktør for universitetets Technology Transfer Office (TTO). Som en navneoversættelse antyder, er det her, forskernes mest kommercielt lovende projekter bliver hjulpet ud af den universitære rugekasse og over i et virksomhedssamarbejde. Helt konkret hjælper TTO forskerne med at tage patenter på deres opfindelser, hvilket er en forudsætning for, at investorer efterfølgende vil være med til at skyde penge i produktudviklingen.
– Vil man udvikle et produkt, bliver man nødt til at få privatpersoner, firmaer eller organisationer til at investere i det undervejs. Og det gør de kun, hvis de får et afkast af det. Rettighederne til det afkast kan kun beskyttes, hvis vi har et patent på produktet, siger Thomas Tscherning.

Investering i nutiden

Når en idé skal gøres til virkelighed, er første fase, at forskeren afleverer sin idé eller opfindelse til TTO, der vurderer, om idéen kan patenteres, og udformer en patentansøgning. Efter ansøgningen går der typisk 3-5 år, før der rent faktisk kommer et patent ud af det. TTO hjælper samtidig forskeren med at finde samarbejdspartnere, der vil finansiere den videre udvikling af produktet.
– Hvis universitetet vil hjælpe samfundet, skal vi hjælpe forskerne med at implementere deres idéer. Det kræver en investering i nutiden at få et afkast i fremtiden, siger Thomas Tscherning.


Spinouts fra Aarhus Universitet

Over de sidste mange år har en række spinout-virksomheder med afsæt i forskning på Aarhus Universitet og Region Midtjyllands hospitaler set dagens lys. Her er nogle eksempler:
Firmaet Sorbisense, der udvikler, fremstiller og markedsfører en patenteret metode til kontinuerlig måling af vandkvaliteten i for eksempel grundvand, drikkevand og vandløb.
Firmaet GenoSkan. Firmaet er et dna-analyselaboratorium, der er specialiseret i dna-genotypning af husdyr. Virksomheden tilbyder dna-analyser, der spænder fra en enkelt genetisk test på en enkelt prøve til storskala-analyser, hvor der testes op til 1 million genetiske markører på titusinder af prøver.


Kom i kontakt med Technology Transfer Office

TTO modtager cirka 40-80 patentidéer årligt fra Aarhus Universitet og Region Midtjylland, og funktionen forsøger at patentansøge cirka 10-30 af disse. Sidder du med en opfindelse eller en idé, som kan have patentpotentiale, er du mere end velkommen til at kontakte TTO på tto@au.dk eller tlf. 8715 3205 for at arrangere et personligt møde.