Aarhus University Seal

Gensyn med vennerne

Ved årsfesten blev Hendes Majestæt Dronning Margrethe II mødt af et par kollegianere, som hun boede på gang med, da hun studerede ved universitetet for 50 år siden.

Der var glædeligt gensyn med vennerne, da Hendes Majestæt Dronning Margrethe II gæstede universitetets 84-års fødselsdagsfest. Med til årsfesten var nemlig nogle af de kvinder, dronningen boede på kollegium med, da hun for 50 år siden studerede ved Aarhus Universitet.
Både Mette Hampen (tv.) og Bodil Faurschou Knudsen havde glædet sig til at gense deres tidligere kollegieveninde. Foto: Lise Balsby

Der blev grinet højt og genfortalt små sjove episoder, da de tidligere kollegiekammerater Bodil Faurschou Knudsen og Mette Hampen fredag eftermiddag fik lejlighed til at møde deres daværende gangveninde, Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.
De to kvinder var inviteret med til universitetets 84-års fødselsdag som en særlig overraskelse til Dronningen, der også deltog i årsfesten, da det i år er 50 år siden, hun læste her.

En sjov periode

Dronning Margrethe husker i dag tiden på kollegiet i Aarhus som noget helt specielt – og som en meget sjov periode, og det stemmer meget godt overens med de to kollegianeres minder fra dengang.
– Da vi fik at vide, at prinsessen skulle bo på vores gang, blev vi selvfølgelig meget overraskede. Men jeg tænkte også: Det bliver garanteret sjovt. Og det gjorde det, for hun er en meget lattermild person, fortæller Mette Hampen.
Det kunne også føre til lidt ekstra opmærksomhed fra andre, når man boede på gang og delte køkken og hverdagssnak med kronprinsessen – og til forvekslinger, husker Bodil Faurschou Knudsen:
– For eksempel var der engang, jeg gik tur i Universitetsparken og mødte nogle unge herrer. De bukkede alle sammen for mig og tog hatten af. De troede, jeg var prinsessen. Og når jeg handlede ved slagteren på Stjernepladsen, så blev jeg altid ekspederet før de andre kunder i butikken.
Det var også anderledes at få forældrebesøg på gangen, hvis det var de kongelige af slagsen, der dukkede op.
– En aften hvor vi stod ude i køkkenet, bankede det pludselig på døren. Og dér stod Dronning Ingrid. Køkkenet så forfærdeligt ud. Det var ét stort rod med gryder og pander, hvor alt var brændt på. Dronningen kiggede på os og hilste, og så sagde hun: ”Nå, De hygger Dem nok” – og så gik hun igen. Og så fik vi ellers ryddet op, fortæller Mette Hampen og griner.

Prinsessens ært

På spørgsmålet om, hvad tiden på Aarhus Universitet repræsenterer for Dronning Margrethe, svarer hun, at det var en meget spændende tid i hendes liv.
– Det var jo også første gang, jeg boede for mig selv. Og jeg nød meget at studere på den måde, jeg gjorde her, hvor jeg jo faktisk boede midt i miljøet.
De to kollegievenner har hun ikke mødt siden, men Bodil Faur-schou Knudsen har i mange år gemt på et særligt minde fra den royale gangkammerat. En polstret knap fra Dronningens sovesofa.
– Da prinsessen flyttede, overtog jeg hendes værelse. Der var en særlig sovesofa, som hun havde fået, og den havde nogle polstrede knapper i ryggen. En aften havde jeg nogle meget livlige gæster på værelset, og på et tidspunkt siger en af dem: ”Hov, det er jo prinsessens seng,” og så piller han den ene af knapperne af og siger: ”Og det her er jo ærten fra prinsessens seng.” Så pillede de alle sammen en knap af – og jeg fik den sidste. Den har jeg gemt lige siden, fortæller hun.
Mette Hampen har også en enkelt gang sendt en hilsen til sin kongelige veninde. Hun sendte et brev, hvor hun havde skrevet på forsiden: Dronning Margrethe, Amalienborg, Danmark.
– Så tænkte jeg, at det nok skulle finde vej. Og det gjorde det. Noget tid senere dumpede der nemlig en fin lyseblå kuvert ind ad brevsprækken. Og bagpå var der en lille krone. Det blev jeg meget glad for. Og det har været rart at møde hende rigtigt igen i dag, lyder det fra Mette Hampen.