Hvem myrdede Tumle?
Disney-fisken Tumle er blevet dræbt, og morderen er stadig på fri fod. En gruppe 3.g’er blev sat til at efterforske gerningsstedet, da de sammen med flere tusinde andre gymnasieelever var i studiepraktik på Aarhus Universitet.
I uge 43 havde Aarhus Universitet tusindvis af 3.g’er fra landets gymnasier og handelsskoler i studiepraktik. Meningen med den årlige studiepraktik er, at de unge skal få en fornemmelse af, hvordan det er at gå på et universitet og samtidig få et indblik i et konkret fag.
Studiepraktikanterne fra molekylær medicin, molekylær biologi og bioteknologi fik lov til at arbejde som holdet fra den amerikanske krimiserie CSI. De skulle opklare mordet på Disney-havfruen Ariels trofaste ven Tumle. Gerningsstedet bestod af nogle kolber med DNA fra gerningsmanden, som gymnasiasterne bearbejdede ved hjælp af forskellige teknikker. Herefter kunne de udpege den af de fire mistænkte tegneserieskurke, hvis DNA stemte overens med det fra gerningskolben. Lederen af efterforskningen var Emil Kristoffersen, der læser molekylær biologi på 9. semester.
– Vi bruger nogle teknikker, som politiet også bruger i virkeligheden i efterforskningen af gerningssteder. For os handlede det om at forklare dem mekanismerne bag og den videnskabelige baggrund, men vi gjorde også meget ud af, at det samtidig skulle være sjovt ved for eksempel at bruge Disney-figurer, siger han.
Afklaret efter studiepraktik
Studiepraktikanten Maria Blach Christensen var med til at undersøge, hvem der havde slagtet Tumle. Hun glædede sig over at få lov til at arbejde på en anden måde end den sædvanlige fra gymnasiet.
– Jeg havde haft alt det teoretiske i gymnasiet, men de havde ikke ressourcerne til at lave forsøgene. Det har været fedt at prøve tingene af i praksis og være med til at løse en fiktiv forbrydelse. Når man laver forsøgene, forstår man meget bedre teorien bag. Det var også spændende at se, hvordan politiet løser mord i virkeligheden, siger hun.
Til daglig har Maria Blach Christensen en bioteknologisk studieretning. Praktikopholdet på universitetet har gjort hende mere sikker på, at hun også i fremtiden vil lave noget i den retning.
– Jeg er blevet mere sikker på, hvad jeg vil efter 3.g. Nu overvejer jeg meget stærkt at søge ind på bioteknologi, når jeg har været ude at rejse, siger hun.