Aarhus University Seal

Man lærer at prioritere, hvad der er vigtigst

Efter i årevis at have kombineret livet som elitesportsmand med et AU-studium kender Peder Linnet alt til valg – og fravalg

En kurv, en bold og en basketbane i solskin. Det er svært at stå stille, når først Peder Linnet får en basketbold mellem hænderne. Foto: Lars Kruse | AU Kommunikation.

-Jeg kan huske, jeg vendte mig mod tilskuerpladserne, fik øje på min familie og mine venner, og så skreg jeg ud til dem. Sådan beskriver Peder Linnet det øjeblik, da han sammen med resten af holdet fra Bakken Bears i påsken vandt det danske mesterskab i basketball.
Det var kulminationen på års intens træning. Og mens pulsen bankede løs, champagnepropperne sprang, og guldglimmer fyldte banens gulv, var det følelser som glæde og lettelse, der fik Peder Linnet til med et mægtigt brøl at komme af med den opbyggede energi efter en velfortjent sejr.
– I ugerne op til finalerne har jeg været meget fokuseret på kampene og haft så meget adrenalin i kroppen, at det har været svært at koncentrere mig om andet, fortæller han.
Den efterfølgende mandag er guldstøvet forsvundet, og den 30-årige elitesportsmand er igen tilbage i en, for os andre, lettere genkendelig hverdag. Ud over at bruge, hvad der svarer til en mindre arbejdsuge på sin sport, er Peder Linnet nemlig også studerende på Aarhus Universitet.

Accepter dine fravalg

– Jeg bliver tit spurgt, hvorfor jeg ikke læser idræt. Men når jeg bruger så meget tid på basket, ville det blive for meget.
Derfor faldt valget på religionsvidenskab og historie i stedet, to fag, der ikke har mange lighedspunkter med basketlivet. Den nye rådgivningsordning AU Elitesport tilbyder elitesportsfolk vejledning til at få deres træning og uddannelse til at hænge sammen. Og det var noget, Peder Linnet godt kunne have brugt.
– Når man både er studerende og udøver, kan det være svært at forene de to ting. Muligheden for at kunne tilrettelægge ens studie efter træningen vil gøre, at der kommer en bedre sammenhæng mellem de to dele af ens liv. Men på trods af forskellene kan Peder Linnet bruge elementer fra sportens verden i sit studie og omvendt.
– Når man har prøvet at stå i en timeout med høj puls, en skrigende træner og 4.000 tilskuere omkring sig, og man alligevel skal
kunne forstå, hvad næste quarters taktik går ud på, så lærer man at kunne tilegne sig viden i pressede situationer, forklarer han.
Det er en egenskab, der er god at have til forelæsninger eller i eksamensperioder med et stort pensum, der skal sætte sig fast i hovedet, og i den travle hverdag lærer Peder Linnet at prioritere, hvad der er vigtigst. Og der er ting, han må vælge fra. Men her nytter dårlig samvittighed over en ulæst teoritekst eller en misset fredagsbar ikke. For som han siger, gør det ikke en til hverken en bedre studerende eller sportsmand.
– Det er heldigt, at DM-finalerne lå tidligt i år. Sidste år sad vi i bussen på vej til en kamp, da der var kapsejlads. Det var lidt hårdt at køre forbi parken, der var fyldt med glade studerende, husker han med et smil.



Navn:
Peder Linnet
Alder: 30 år
Studie: religionsvidenskab med sidefag i historie
Arbejde: studentermedhjælper hos Intern Post, AU, og guard hos Bakken Bears, som netop har   vundet det danske mesterskab i basketball.


Hjælp til elitesporten

Det kan være svært at kombinere en karriere som elitesportsudøver med forelæsninger og læsetungt pensum på universitetet. Nyt center skal hjælpe med rådgivning til sportsfolkene.

Det kan være en udfordring at tage en videregående uddannelse sideløbende med at dyrke sport på eliteplan. Men det kan vise sig at være en god investering, for det er hårdt for kroppen at dyrke sport på eliteplan. Derfor skal elitesportsudøvere have en plan B, når for eksempel nedslidte knæ sætter en stopper for den professionelle sportskarriere. Derfor har Aarhus Universitet iværksat en rådgivningsinstans, så det bliver nemmere for nuværende og kommende studerende at få vejledning i at få de to planer til at gå op i en højere enhed.

Det indtil videre tre år lange projekt kommer blandt andet til at tilbyde buddy-ordninger og give individuel vejledning.  Bag AU Elitesport, som rådgivningen hedder, står foreningen Active Institute, der har bestyrelsesmedlemmer fra både Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Partnerskabet Idræt og Sundhed i Århus.

Active Institute har eksisteret siden 2008, og har blandt andet et mål om at skabe forbindelse mellem erhvervslivet og sportsverdenen. Rådgivningscentret kommer til at ligge på Institut for Folkesundhed.