Minister vil have samarbejde
Den nye uddannelsesminister varsler tættere parløb mellem professionshøjskoler og universiteter i det nye ministerium.
Professionshøjskoler og universiteter samlet i samme ministerium og udsigt til øget samarbejde. Det er virkeligheden, efter at regeringsforhandlings-støvet har lagt sig, og den nye uddannelsesminister er flyttet ind i kontorerne i Bredgade i København.
Blandt andet skal professionshøjskolerne ”i et vist omfang og i samarbejde med universiteterne have mulighed for at få del i forskningsmidler og opbygge stærke videnscentre”, som det hedder i regeringsgrundlaget.
Præcist hvordan det skal ske, vil den nye uddannelsesminister Morten Østergaard dog ikke lægge sig fast på.
– Men jeg tror, vi kan indrette uddannelsessystemet, så vi bærer mere frugt af hinandens forcer. Nogle steder er der et forbilledligt samarbejde i dag. Andre steder gør vi det ikke godt nok, siger han.
En vigtig knast
Og netop forskningssamarbejdet har hidtil været en knast, siger Claus Holm fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), som blandt andet har forsket i samarbejdsrelationerne mellem de to institutioner. Han forklarer, at en af de hidtidige uklarheder er, om forskning sker efter ”udbyder-bestiller”-modellen, hvor universiteterne leverer forskningsresultater, som for eksempel pædagog- og læreruddannelserne så kan bruge i deres undervisning, eller om institutionerne i fællesskab står for forskningen.
– Men man kan sige, at diskussionen om universiteternes og professionshøjskolernes samarbejde – eller mangel på samme – nu er historisk. For regeringen ser ud til at have bestemt sig for, at nu skal det ske, siger han.
Af med blindgyderne
Claus Holm forudser, at én minister frem for to bedre vil være i stand til at foretage en samlet vurdering af vilkårene for samarbejdet. Det forventer Morten Østergaard også og understreger, at samarbejdet kommer til at handle om mere end forskning.
– Vi skal af med nogle af de blindgyder, der er i dag. De studerende skal have større mulighed for at sammensætte deres uddannelser på tværs, ligesom der skal være større mulighed for at lave egentlige studieskift. Det betyder ikke, at der skal ske en øget akademisering, eller at uddannelserne skal ensrettes. Der skal fortsat være plads til mangfoldighed, siger den nyudnævnte minister.
Claus Holm mener, at Danmark og det danske uddannelsessystem har brug for, at samarbejdet kommer på skinner.
– I snart ti år har forholdet mellem universiteter og professionshøjskoler mest af alt været udtryk for en politisk konfliktskyhed. Nu ser det ud til, at samarbejde ikke bare bliver noget, man snakker om, men derimod ”an offer you can’t refuse”, siger han.