Aarhus University Seal

Studiestartsperfektionisme

Mange nye studerende går en tid i møde, hvor de skal kæmpe med sig selv. For læsemængderne på universitetet gør, at de studerende ikke kan nå at blive lige gode til det hele, og det kan være en svær følelse at rumme.

Illustration: Louise Thrane Jensen

Rigtig mange studerende har bekymringer over, om de nu er gode nok til at gå på universitetet. Om de kan klare eksaminerne. Om de er kloge nok.
– Det er faktisk den største fare af alle. Nemlig bekymringerne. Ofte ender det med at være bekymringerne, der bliver problemet, og ikke om de rent faktisk er gode nok eller ej, siger studenterpræst Jens Munk.
Han har mange erfaringer med studerende, der har brug for hjælp til at håndtere læsemængderne. Hvert semester afholder han workshopper for studerende, der kæmper med deres indre perfektionister. Han mener, at det er et problem, langt de fleste nye studerende vil få i mere eller mindre grad.
– Det kan være svært at gå fra gymnasiet, hvor rammerne og det, man lærer, er mere overskueligt. Der er også en fast social struktur i form af en klasse, der afstiver ens identitet. På universitetet er det mere åbent og flydende, og pensum er så stort, at man ikke kan lære det hele lige godt, forklarer Jens Munk.

Det handler om accept
Alle kender det i alle aspekter af livet. At kunne være i noget, man ikke kan hundrede procent, kan være en svær lektion.
– Jeg har oftest piger her, der slår sig selv i hovedet og aldrig er tilfredse med sig selv. Jeg prøver at lære dem at være til stede i situationer, selvom de ikke kan stoffet helt så godt, som de havde håbet. Det er jo en lektion, de skal have lært, inden de kommer ud på arbejdsmarkedet, hvor det også er noget, de ofte vil møde, siger studenterpræsten, der dog også mener, at mange drenge har det svært. De beder bare ikke på samme måde om hjælp.
Jens Munk råder de studerende til at skrive dagbog, når de begynder at gå ind i en dårlig tankespiral. Derefter skal de bruge dagbogsoptegnelser til at se sig selv udefra som en case. På den måde kan de se deres egen strategi og bedre se, hvor ødelæggende den er.
– De studerende skal lære ikke at være så nøjeregnende. Det er jo slet ikke det samme, som at de ikke skal være flittige. Men de skal lære at acceptere, hvad der kan lade sig gøre inden for rimelighedens grænser. Ikke alt kan lade sig gøre fuldstændig optimalt. Samtidig skal man ikke være bange for sin frygt, for den kraft og lidenskab kan man bruge positivt, siger Jens Munk.


WORKSHOP

  • 28. september klokken 14 holder studenterpræst Jens Munk et oplæg om perfektionisme sammen med studieleder Anne Theilgaard i Studenternes Hus.
  • Studenterpræsten afholder workshop i løbet af efteråret. Henvendelse skal ske til studenterpræst Jens Munk, Blåmejsevej 14, 8210 Aarhus V. Kontor nr. 122, Studenternes Hus, Nordre Ringgade, 8000 Aarhus C. Tlf. 6020 2640