Aarhus University Seal

Tvivlsomme dybhavsspåkoner

Frit en forsker spørger om hvaler virkelig kan forudse jordskælv. Har du en idé til Frit en forsker, så send en mail til redaktionen på univers@au.dk

Illustration: Louise Thrane Jensen

Spørgsmål:
Er der noget om, at hvaler kan forudsige jordskælv?


Svar:
Line A. Kyhn, ph.d. ved
Afdeling for Arktisk Miljø

Ordet ”forudsige” betyder, at man ved, hvad der vil ske, når man bliver udsat for noget bestemt. Så hvis hvaler skal forudsige jordskælv, kræver det to ting: at de kan mærke eller høre jordskælvet, og at de har erfaringer med forudgående jordskælv, som har haft en afgørende betydning for dem.

Kan hvalerne sanse jordskælv?
Vi ved, at hvaler både kommunikerer og navigerer ved at udsende lyde med forskellige frekvenser. Begyndende jordskælv udsender imidlertid lydbølger med en særdeles lav frekvens, såkaldte infralyde, som de fleste hvaler hverken er i stand til at høre eller mærke. Det gælder især de mindste hvaler som f.eks. floddelfiner og marsvin. Kun de allerstørste bardehvaler – blå-, fin- og rethvalerne – benytter sig af frekvenser, der nærmer sig de jordskælvsforbundne infralyde, hvilket altså tyder på, at netop disse kan høre begyndende jordskælv. Infralydenes lave frekvenser svækkes imidlertid umådeligt langsomt i vand. De kan faktisk vandre flere gange rundt om Jorden, og det betyder, at de store hvaler med god sandsynlighed hele tiden kan høre et jordskælv, der enten er i gang eller allerede afsluttet. Hvalerne vænner sig altså formentlig til lyden af jordskælv på samme måde som københavnere, der hele tiden hører udrykningssirener uden at frygte for eget liv.
Det er derfor kun de allerstørste hvaler, som er i stand til overhovedet at opfatte jordskælv – men om de så reagerer på dem, er ret tvivlsomt.

Er jordskælv da ikke farlige for hvaler?

Et af de mest sikre steder at opholde sig under jordskælv er faktisk under vandet langt fra kystområderne. Derfor har jordskælv næppe nogen betydning for de største hvaler, der opholder sig på det dybe hav. Kun de mindste hvaler og delfiner, der jo næppe kan høre kommende jordskælv, leger ofte i brændingen ind til få meter fra land, hvor der er en reel fare for tsunamier. De små hvalarter er dog mestre i lavvandsmiljøet og kan nemt nå at flygte i det øjeblik, de mærker det udadgående sug fra en tsunamibølge.
De største hvaler hører altså sandsynligvis jordskælvene, dog uden at tage nævneværdig notits af dem - de mindste hvaler, derimod, opfatter dem slet ikke, men når alligevel at flygte i tide. Der er således meget lidt belæg for at sige, at jordskælv har betydning for hvaler. Og endnu mindre for, at hvaler kan forudsige jordskælv.