Aarhus Universitets segl

Maj 2006

Månedens billede (8)

 

Polonaise ved Rusfesten 4. september 1950. (Foto Johannes Fossgreen).

Skønt billedet ikke er så skarpt, som man kunne ønske, giver det alligevel et tydeligt indtryk af en verden af traditioner, som nu hører en svunden tid til.

Professorerne var i kjole og hvidt, mens studenterne var iført smoking og lange kjoler. Ordensbåndene var blå og blev båret af medlemmerne af Studenterforeningens seniorat. Det var nemlig Studenterforeningen, der arrangerede Rusfesten, lige som det også var Studenterforeningen, der var ansvarlig for tilrettelæggelse af andre store universitetsfester i løbet af året. For som lektor Torben Kisbye (1930-1990) fortæller i sin erindringsbog Almas børn (Aarhus Universitetsforlag 1988):

"Universitetet gik i forvejen, når der skulle festes. Alma Mater, den hulde moder hyggede om sine børn og lod Studenterforeningen arrangere. Årsfest, Rusfest, Julefest, Karneval, Vårfest, Revyfest kom i fast turnus" (s. 74)

- Klik her og hør Torben Kisbye fortælle om fester ved Aarhus Universitet i 1950'erne. (Uddrag af universitetshistorisk erindringsinterview februar 1988; varighed af lydklip 3:46. Vær venligst opmærksom på, at der godt kan gå et lille stykke tid, inden lydfilen afspilles).

- Læs mere om Studenterforeningen i Aarhus

- Se også et foto fra Vårfesten 1950

- Mere om universitetsfesterne i 1950'erne


Note 2009: Gennem mange år antog man, at billedet herover stammede fra Vårfesten 1950, og det var stadig opfattelsen, da billedet oprindelig blev bragt som Månedens Billede i maj 2006.