Aarhus Universitets segl

September 2005

NYT FRA UNIVERSITETSHISTORIEN (3)

September 2005: Fotos fra faglig sommerekskursion 1940

Fra Gørsemi Skautrup, datter af professor Peter Skautrup (1896-1982), har Universitetshistorisk Udvalg modtaget et lille album med fotografier fra en jysk sprogekskursion anno 1940. Ekskursionen foregik på cykel og fandt sted i sommeren 1940 under ledelse af professor Skautrup. Det Institut for Jysk Sprog og Kultur, som Skautrup oprettede i 1932, har i dag centerstatus og bærer Skautrups navn. Nedenfor vises et udvalg af optagelserne.  

Om cykelturen 1940 skrev Svend Schmidt-Nielsen i 1979: ”Bedst husker jeg selvfølgelig cykelturen gennem Jylland 1940. Det var om sommeren, og den sveg os ikke, men Danmark var blevet besat 9. april. Før ferien cyklede vi skråt opad gennem Jylland, fra Hundslund-Søvind i syd over Silkeborg-Viborg til Skagerak igennem Han Herred i nord, for at opregne og justere grænsen imellem østjysk og vestjysk.  20. juni 1940 hørte vi gennem et vindue nordenfjords, at Frankrig havde kapituleret. Det gjorde indtryk, men svækkede ikke vores interesse for foransat og efterhængt artikel.Vi elsker at høre, at Niels Bohr, medlemmer af kongehuset og Flemming Kissmeyer er almindelige mennesker. Det samme gælder Peter Skautrup. Han var i sandaler, plusfours og havde fingrene viklet ind i bændler på grund af en generende eksem." (Svend Schmidt-Nielsen: ”Den nerveberoligende grønsvær", G. Albeck (red.): Student i Århu s, 1979, s. 53-54).    

Niels Åge Nielsen.     

Peter Skautrup .

Se samtlige billeder i albummet.

September 2005: Samarbejde om "Samf'krøniken"

Det er hensigten, at Universitetshistorisk Udvalg  fremover leverer små fortællinger fra samfundsvidenskabernes historie til Det Samfundsvidenskabelige Fakultets studenterportal.. Den første kan ses her:  Samf'krøniken.

September 2005: Bidrag til Studenterrådets Studiestartsmesse

I forbindelse med Studenterrådets Studiestarsmesse i Aulaen 6.-7. september præsenteredes en plancheudstilling om Studenterrådet "dengang" og "i dag". Universitetshistorisk Udvalg havde stillede fotos til rådighed for "dengang"-afsnittet og havde desuden produceret powerpointshowet "Studenterrådets stemmer" med særligt henblik på messen. Showet kunne afspilles på computere på stedet.

Plancheudstilling på Studiestartsmessen 2005.