Kursus på Molslaboratoriet 1948. Billedet er taget med selvudløser.
Geologistuderende fra Københavns Universitet som deltagere i statsgeolog Keld Milthers kvartærgeologiske kursus på Molslaboratoriet i 1948. Fra venstre ses stående Johannes Nielsen, Eske Koch (fra 1962 lektor ved Geologisk Institut ved Aarhus Universitet) og Jørgen Lumbye. Fra venstre i forreste række Ingrid Schmidt, Tove Birkelund (fra 1966 professor i historisk geologi ved Københavns Universitet), Else Margrethe Thorup og Asger Berthelsen, der i 1961 skulle blive den første professor i geologi ved Aarhus Universitet.
Om kurset fortæller Asger Berthelsen:
"Under sommerkurset boede vi på Molslaboratoriet, en ombygget stråtækt ejendom, der gemte sig mellem bakkerne oppe over litorinaskrænten og de bissende kvier på det marine forland. Stedet var af familien Dahl blevet testamenteret til Naturhistorisk Museum i Århus, som indrettede et laboratorium til økologisk og jordbundsbiologisk forskning, felter, der dengang var helt i front.
Jeg var på hold med Johannes og Ingrid, der begge var ældre i studiet. Vi fik udleveret et udsnit af et målebordsblad og et karteringsspyd, et meterlangt jernspyd med en dyb fure i den nederste ende. Når spyddet blev presset dybt ned i jorden og drejet rundt, satte der sig en jordartsprøve i furen, så vi kunne se, om der gemte sig sand, silt eller ler under dyrkningslaget. Da det kunne være hårdt arbejde at prikke hul efter hul i bakkerne, bad Johannes og jeg, som de gentlemen vi var, Ingrid om at sætte sig i skyggen af en enebærbusk og synge, men vi prikkede. Jeg har aldrig siden hørt Schubert og Goethes ”Sah ein Knab’” med omkvædet ”Röslein, Röslein, Röslein rot; Röslein auf der Heiden" blive fremført så smukt.
Vores karteringsområde grænsede op til en plantage, hvor der var behageligt skyggefuldt, så dér prikkede vi også en masse huller, indtil vi blev trætte af det, fordi vi kun fandt sand. Vi var kommet ud på hedesletten. Da vi fulgte en anden vej ud af plantagen, opdagede vi et ”Adgang Forbudt”-skilt med advarsel om eksplosionsfare. Vi havde været inde på et tidligere tysk militærområde, hvor det flød med forsagere fra øvelsesskydninger. Vi så nu kun sand og grannåle."
Billedet og citatet herover indgår i kapitel 13 af professor emeritus, dr.phil. Asger Berthelsens livserindringer - Excentriske Memoirer - som Universitetshistorisk Udvalg i denne måned har fornøjelsen at præsentere sammen med andre erindringer i nyoprettet erindringsportal på udvalgets hjemmeside.