Aarhus Universitets segl

Juni 2008

Månedens billede (33)

Arbejde på Højspændingshallens tag i 1940. (Ukendt fotograf. Billedet tilhører Universitetshistorisk Udvalg).

Bygningsarbejderne i forgrunden er i gang med støbearbejde på Højspændingshallens tag i 1940. Opførelsen af Højspændingshallen var gået i gang i 1939, og bygningen og det højspændingsanlæg, som den skulle rumme med henblik på atomfysisk forskning ved Det fysiske Institut, stod færdig i 1941. Bygningen, der oprindelig var fritstående, svarer til den nordlige del af nuværende bygning 1343. Læs mere om Højspændingshallen.

På det tidspunkt var opførelsen af Hovedbygningen endnu ikke blevet sat i gang, så derfor er der frit udkig til byggeriet på den modsatte side af Ringgaden, hvor Ortopædisk Hospital var under opførelse. Bygningen i billedets højre side er hospitalets funktionærbolig, som i dag kaldes Fredrikshus og rummer dele af Aarhus Universitets centrale administration.

De tre villaer på rad i billedets venstre side ligger i dag på sydsiden af Rødkløvervej. Rækken af træer og huse øverst i billedet antyder Brendstrupvejs forløb.

Billedet herunder fra maj 2008 dækker nogenlunde samme vinkel som månedens billede.

Til venstre i gule sten ses det konferencecenter med faculty club, som i flere omgange (i 1990'erne og 2000'erne) er blevet opført langs Ringgaden i forlængelse af Studenternes Hus. Til højre ligger Fredrikshus, Mellem de to bygninger løber Fredrik Nielsens Vej, som er et omdøbt (og blindt) stykke af Katrinebjergvej, som frem til begyndelsen af 1970'erne udgjorde en nordvestlig fortsættelse af Trøjborgvej. (Foto - taget fra bygning 1328 - ved Universitetshistorisk Udvalg maj 2008).