Indtil for 40 år siden kunne alle med adgangsgivende eksamen komme ind på universiteter og universitetscentre. Næsten da, for der var kort forinden blevet indført adgangsbegrænsning på medicin og psykologi. Billedet her viser demonstrerende geologistuderende, der ikke blot protesterer imod den annoncerede adgangsbegrænsning, men også ”støtter RUC”, dvs. daværende Roskilde Universitetscenter, der på det tidspunkt blev styret af et eksternt rektorat – den såkaldte ”junta”.
Fra 1929 og frem til 1945 havde man, når ydre forhold ikke stillede sig i vejen, hvert år afholdt en kombineret immatrikulations- og årsfest. I 1946 havde situationen været ekstraordinær, idet man da på baggrund af den nye hovedbygnings ibrugtagelse havde afholdt såvel en immatrikulationsfest som en ekstraordinært stort anlagt Indvielses- og Promotionsfest. På baggrund af indhøstede erfaringer og et stadig stigende studentertal besluttede man derefter at adskille immatrikulations- og årsfest.
Lektor emeritus i fysiologi/biofysik, cand.polyt. Jens Gregersen Nørby døde 30. juli 2017, 85 år gammel. Nørby, der i årtier var en af nobelpristageren Jens Chr. Skous nære medarbejdere, rettede for en snes år siden henvendelse til daværende Universitetshistorisk Udvalg og forespurgte, om hans arkiv ville kunne have interesse for den universitetshistoriske samling. Også en billedsamling ville kunne overdrages. Begge dele modtog vi i 2007.
Efter at beboerne på Gang 2 i Kollegium 2 havde besluttet sig for, at tiden var kommet til at skille sig af med alt derværende arkivmateriale vedr. gangens historie og derefter forhørt sig om AU Universiteshistories interesse for materialet, ankom 9. august 2017 en delegation på tre kollegianere med hver en større kasse i hænderne. Materialet omfatter køkkenprotokoller og køkkenbøger, køkkenregnskabsbøger og postkort sendt hjem af ferierende kollegianere.
Egentlig var der udpeget to modtagere af Global Dialogue Prize 2009, men det endte med, at kun én modtog den, nemlig dr. Dariush Shayegan, der her ses ved prisoverrækkelsen i Musikhuset i Aarhus. Aarhus Universitet var kun én gang involveret i uddelingen af Global Dialogue Prize, nemlig i 2009, hvorefter man trak sig ud. Vi har erhvervet en samling af materiale, der dokumenterer forberedelser, drøftelser, strategier og overrækkelse af prisen i 2010.
Allerede da Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS ) i 2011 erhvervede ejendommen Helsingforsgade 6A, stod det klart, at det var grunden og ikke bygningen, der var hovedårsagen til erhvervelsen. I hvert fald lægges der ikke skjul på i Aarhus Universitets Forskningsfonds Årsberetning 2011 - i sektionen "Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S. Uddrag af selskabets årsrapport 2011" - at det var sådan, det forholdt sig.
Arkiv for Nyt fra Universitetshistorien > Udvalgte mærkedage 2017 > Ønsker du at abonnere på NYT FRA UNIVERSITETSHISTORIEN? Skriv til pl@au.dk