Aarhus Universitets segl

Jubillesangen ("Jubille Fox")

Hør Jubillesangen

Musik: Tage Elmholdt

Tekst: Poul Bo Christensen

   *

Alex Hartmann: Tenorsax og klarinet

Pedro Biker: Trommer og sang

Hans Jacob Sahlertz: Guitar

Tage Elmholdt: Piano

Jørgen Stub Jørgensen: Kontrabas

HØR JUBILLESANGEN >

(mp3 - 1,5 MB - 3:30) 

Om Jubillesangen

Jubillesangen lød fra højttaleren på taget af den indsamlingsbus, som kørte rundt til jyske og fynske byer for at indsamle midler til et studenterhus i Aarhus og i øvrigt gøre reklame for den forestående Jubillefest.

Jubillesangen indgik desuden i den revy, som Musiske Studenter satte op ved Jubillefesten i september 1953: "Vi, der gik mælkevejen".

Tage Elmholdt har i august 2013 over for AU Universitetshistorie bekræftet, at han (dengang stud.theol.) skrev musikken til alle revyens sange - herunder Jubille Fox (Jubillesangen) - og mener at erindre, at Poul Bo Christensen skrev sangene, mens Knud Kofoed i øvrigt havde skrevet revyen, og - fortæller Tage Elmholdt videre -:

"Hvad angår sangsolister, var der faktisk to: Mogens ”Mugge” Skjøth sang den i revyudgaven på Casino-teatret (i dag Svalegangen). Pedro Biker er solisten på den slidte grammofonplade [...]. Vi skulle have pladen færdig i en fart, så den kunne lyde fra højttalerne, når busserne kørte riget rundt og samlede ind til Studenternes Hus. Jeg fik i hast samlet et lille jazzensemble, hvor Pedro Biker spillede trommer. Da Mugge var forhindret på optagelsesdagen, greb Pedro mikrofonen og croonede sin version."

Nævnte Pedro Biker (1925-1973) havde siden 1951 været indskrevet som studerende engelsk og dansk ved Aarhus Universitet og blev senere radiovært (Radio Mercur) og landskendt som sanger - bl.a. "Regndråber drypper i mit hår" (1970) - og i sine sidste år var han oplæser på TV-Avisen (DR).

Der blev fremstillet i alt to eksemplarer af grammofonpladen med Jubillesangen, og det ene af de to er i 2007 blevet overdraget til Universitetshistorisk Udvalg (senere AU Universitetshistorie).

Takket være Niels Jørgen Ebbensgaard, der overdrog sit eksemplar af indspilningen, og takket være Statsbibliotekets assistance med digitalisering er det nu muligt at høre Jubillesangen, som den lyder på den godt slidte plade.

Også tak til komponisten og Hans Jacob Sahlertz samt Pedro Bikers familie for tilladelse til denne anvendelse.

Jubillebus og Jubillerevy