Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Om Gösta Björkenheims erindringer fra festen 1946

Af mail 14.8.2011 fra Karen Konstantin-Hansen om tilvejebringelsen af Gösta Björkenheims beretning

 

"Jeg kender Gösta Björkenheim privat, idet han er svigerfar til min storebroder Anton Flink. Jeg hørte første gang hans fortælling torsdag den 19. juli 2007, idet vi var på besøg i hans hjem i Kotka i Finland i forbindelse med Tall Ship Race, da min søn skulle hilse på en kammerat, der var med om bord på Georg Stage. Han har formentlig fortalt beretningen, fordi samtalen faldt på Aarhus Universitet, hvor min mand Henrik Kjærulf Sørensen har studeret jura.

[...]

Da jeg næste gang havde lejlighed til at træffe Gösta Björkenheim fredag den 22. juli 2011, bad jeg ham om at fortælle mig historien igen, samt de nærmere omstændigheder vedrørende hans ophold i Danmark, og jeg skrev referat, mens han fortalte.

Det har jeg så tilladt mig at oversætte til dansk, idet det var hurtigere for mig at lave notatet på dansk end på svensk, så jeg simultanoversatte fra finlandssvensk.

[...]

Hans datter Susanne Björkenheim har skriftligt givet mig følgende oplysninger om sin far:

Medicinsk licentiat hösten 1946 (kort efter Aarhus).

Specialist i invartessjukdommar samt medicine och kirurgie 1951 med en avhandling om neurolgiska förvandlingar vid perniciös maskanæmi ( mundtligt oplyst at det drejer sig om anæmi forårsaget af mask=orm som skulle være flere meter lang, så det må dreje sig om bændelorm, som man så i gamle dage, og den optager netop vitamin B12 , hvor mangel giver en perniciøs anæmi).

1956-1981 Sjukhus och Hälsovårdschef i Kotka.

!980 Medicinalråd (hederstitel).

Ordförande i Thorax (läkarstuderende).

Ordförande i Kotka ???? läkarforening 1960-1966, hedersordförande 1980.

President Kotka Rotaryklubb, hedersmedlem 2007.

Ved Fronten i 4 år (vinter och fortsättningskriget ) plutonschef och bataljonsläkere vid Svir-fronten ( söder om Ladoga, öster om St. Petersburg).

Hjartforbundets och Rheumaförbundets förtjenstmedalja i guld.