Aarhus Universitets segl

NEKROLOG: Kamma Langberg (1956-2008)

Seniorforsker Kamma Langberg, cand.polit., ph.d., er død.

Meddelelsen om Kamma Langbergs død kom uventet og så alligevel ikke. Kamma måtte 8. oktober i en alder af 52 år give op over for den kræft, der gennem hendes sidste år medførte operationer og langvarige behandlinger. Kamma var meget åben omkring sin sygdom, hvilket gjorde det meget lettere for alle hendes arbejdskolleger og hendes store omgangskreds at forholde sig til, at hun periodisk ikke kunne lige så meget, som hun altid gerne ville. Kamma arbejdede lige til det sidste, og under hele sygdomsforløbet oversteg hendes gejst, entusiasme og medlevenhed enhvers forventninger til hendes fortsatte arbejde imod de svære sygdoms-odds.

Dansk Center for Forskningsanalyse har mistet en stærk medarbejder, der gik oplagt og videbegærlig i gang med alle typer opgaver med stort gåpåmod, og som havde en fantastisk teoretisk og metodologisk spændvidde. Hun havde, ved siden af de opgaver, der fulgte med et ansvarsområde på et sektorforskningsinstitut, også kapacitet til at igangsætte egne forskningsprojekter i nordisk såvel som europæisk sammenhæng.

Kamma var uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet, og hun har i sit arbejdsliv været ansat ved Aarhus Universitet, ved Aalborg Universitet og ved Handelshøjskolen i Århus. Hun har undervist i mange sammenhænge og fora, såsom Fagbevægelsens Interne Uddannelser på Esbjerg Højskole, og også arbejdet som fuldmægtig i Socialministeriet tilbage i starten af 1980’erne. Senest blev hun i 1998 ansat på det daværende Analyseinstitut for Forskning under Videnskabsministeriet, hvor hun i 2004, som seniorforsker, fulgte med i indfusioneringen til Dansk Center for Forskningsanalyse ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet,

Kamma vil blive mindet med respekt af alle, der kom i berøring med hende i faglige sammenhænge, som en særdeles stærk forsker, der havde en stor viden og faglig interesseflade, men som især interesserede sig for at opbygge datasæt, der kunne afdække de mere skjulte sammenhænge i dansk forskning. Kamma var også meget optaget af kvindernes situation inden for forskningen, men var heller ikke her traditionel i sin tilgang til dette tema. Hendes ofte utraditionelle måder at anskue årsager og sammenhænge gjorde hende meget anerkendt i de europæiske forskningsnetværk, som hun gennem forskellige forskningsprojekter kom med i.

På Dansk Center for Forskningsanalyse vil Kamma blive savnet ikke blot som kollega, men endnu mere som en ven og en meget dygtig sparringspartner, der interesserede sig for kollegerne og for alle de forskellige projekter, som centeret har gang i om forskningens rolle i samfundet.

For os, der har samarbejdet med Kamma, vil hun for altid blive husket for sin menneskelige varme, sin faglige bredde og sin, indtil det sidste, ukuelige optimisme. Kamma var realistisk omkring sin sygdom, men hun satte, som så mange andre, sin lid til, at nye forskningsresultater kunne helbrede hende til sidst. Og vi håbede alle med hende. Forskningen nåede det ikke, men på CFA nåede vi at kende Kamma gennem mere end ti år, og det er vi taknemmelige for.

Centerleder Karen Siune