Aarhus Universitets segl

Arbejdsplads på campus

Studerende bør have en arbejdsplads stillet til rådighed fra dag et på universitetet.

 

- Det vil gøre dem mere effektive, forebygge ensomhed og mindske frafaldet, mener direktøren for Alexandra Institutteti it-byen Katrinebjerg, professor Ole Lehrmann Madsen.

 

 
Direktør Ole Lehrmann Madsen i “hangaren” på
Katrinebjerg, hvor der er etableret adskillige
arbejdspladser til de studerende.

Hvis man er heldig, kan man i dag få en fast arbejdsplads på universitetet, når man er specialestuderende. Men det er slet ikke godt nok. En fast arbejdsplads med internetadgang i et godt socialt miljø med andre studerende bør være til stede fra den første dag, man starter på studiet, mener Ole Lehrmann Madsen, der er direktør på Alexandra Instituttet.

– Jeg tror helt grundlæggende på, at det vil øge gennemførelsesprocenten betydeligt, hvis alle studerende havde et skrivebord med internetadgang, hvor de kunne starte dagen klokken otte om morgenen. Derfra kunne de gå til forelæsninger og holdundervisning, og de kunne vende tilbage i mellemtimerne for at studere i stedet for at tage hjem eller bruge tid på at finde en ledig plads i en kantine eller på et bibliotek, siger Ole Lehrmann Madsen.

Ideen er, at studerende skal se deres studium som et arbejde og universitetet som deres arbejdsplads.

– Arbejdspladsen skal selvfølgelig ligge i nogle hyggelige omgivelser, hvor man kan drikke en kop kaffe og tale med sine studenterkolleger i pauserne. I dag kan mange studerende ikke udnytte tiden effektivt, fordi de skal lede efter et sted at være. Mange kommer kun til timerne og tager hjem umiddelbart bagefter. De har ikke et sted, hvor de kan interagere fagligt og socialt i løbet af dagen, og det fremmer hverken effektiviteten eller tilhørsforholdet til stedet, mener Ole Lehrmann Madsen.

Et tilbud

Han forestiller sig ikke luksuriøse forhold. En pavillon på 18 kvadratmeter kan sagtens udgøre arbejdspladsen for seks studerende, og de nuværende læsepladser kunne man også kigge på.

– Nogle vil selvfølgelig sige, at det vil blive alt for dyrt og uoverkommeligt, men der er jo i forvejen masser af læsepladser og terminalrum rundt omkring. Hvis man gav sig til at kigge på, hvad der er af kvadratmeter rundt omkring, så tror jeg, det ikke ser så håbløst ud endda.

Ole Lehrmann Madsen ønsker ikke at tvinge studerende til at være på universitetet hele dagen. Arbejdspladsen skal være et tilbud, præcis som de ansatte har mulighed for at få en hjemmearbejdsplads, og så må den enkelte selv finde ud af, hvilken livsform som studerende der passer bedst til vedkommendes temperament.

– Mange studerende har i dag en bærbar computer, og de kan arbejde hjemme eller på universitetet. Pointen er, at når de er på universitetet, skal de have et sted, der er deres eget. Jeg er klar over, at der er mange årsager til det store frafald, men en af dem er, at de studerende føler sig ensomme. Det kan jeg sådan set godt forstå, når vi ikke giver dem muligheden for at få en fast tilknytning til stedet i et godt socialt fællesskab.

Vil gerne prøve det af

Ole Lehrmann Madsen opfordrer til, at “nogen” på universitetet sætter sig ned og regner på mulighederne.

– Vi skal jo starte et sted. Jeg er overbevist om, at faste arbejdspladser kunne gå hen og blive et fremragende brand for Aarhus Universitet, og med de frafaldsprocenter, der er mange steder, er der en ekstra god grund til at kigge nærmere på studiemiljøet. Der er en god gammel regel, der siger, at man skal holde på de kunder, man allerede har i butikken, og mange steder kunne man jo godt bruge flere og mere effektive studerende for at tjene flere STÅ’er hjem. Så også ud fra et rent effektivitetssynspunkt tror jeg, det vil være en god investering, og vi vil da meget gerne prøve det af heroppe på Katrinebjerg, siger Ole Lehrmann Madsen.

Artikel fra CAMPUS nr.6 2005 

Hans Plauborg / hhp@adm.au.dk