Aarhus Universitets segl

Øvrig forskning skal også plejes

Forskningsprioritering

De to fakulteter, som indtil videre er berørt af fokusområdet “globalisering”, er enige om, at den øvrige forskning på fakulteterne ikke vil blive nedprioriteret i 2005-2009, hvor “globalisering” er udpeget som fokusområde.

For eksempel havde Humaniora foreslået tre fokusområder til UK2, og to af dem, “globalisering” og “videnssamfundet” er med. Det tredje tema, “kognition, kommunikation og kultur” vil køre sideløbende, fortæller prodekan Peter Bugge.

– Det emne skal nok klare sig uden at stå i udviklingskontrakten. Det er noget af det mest hotte i øjeblikket og har stor bevågenhed. Det har lige fået flere millioner kroner fra forskellige bevillinger fra forskningsrådene. Og det er et godt eksempel på, at fordi vi satser på nogle fokusområder i udviklingskontrakten, så går al anden forskning ikke i stå i mellemtiden.

Dermed er han inde på, at udviklingskontrakten ikke må afføde en rangordning inden for forskningen ved at udpege nogle enkelte emner som satsningsområder.

– Der skal ikke være et A- og B-hold. Målet er stadigvæk, at alle videnskabelige medarbejdere skal have så gode vilkår som overhovedet muligt for at forske i det, de finder spændende. Uden motivation bliver der aldrig god forskning, slår Peter Bugge fast.

Nye fokusområder spirer

Dekan Tom Latrup-Pedersen fra Samfundsvidenskab afmystificerer også eventuelle signaler om, at nogle forskningsområder skulle være vigtigere for universitetet end andre. Udviklingskontrakten skal opfattes som en ekstra katalysator for at skærpe opmærksomheden på bestemte emner og medvirke til, at universitetets forskere samler kræfterne på det område.

– Ved at skrive et forskningsområde ind i udviklingskontrakten bliver det lettere at samle kræfterne om det. Men det betyder ikke, at der ikke er andre styrkeområder og andre forskningsprojekter, som skal gives opmærksomhed. Egentlig er der ikke noget voldsomt specielt ved, at man indgår i et større samarbejde om et emne. Det berører ikke den øvrige forskning, siger Tom Latrup-Pedersen.

For universitetet er det i høj grad vigtigt, tilføjer Peter Bugge, at den øvrige forskning fortsat trives på bedste maner, for det er der, ideerne til de næste fokusområder spirer.

– Der kommer en UK3, som vi skal i gang med at forberede til 2009. Hvis alle styrter rundt som greyhounds efter en mekanisk hare, der står globalisering på, så bliver der ingen til at registrere, hvad der ellers sker, og hvad der har det største vækstpotentiale eller bliver det mest udfordrende forskningsområde næste gang, siger Peter Bugge.  

Sys Christina Vestergaard / scv@adm.au.dk