Aarhus Universitets segl

En kanon uge

Leder i Campus nr. 2, 2006

      

Der er et gammelt ordsprog, der siger, at klæder skaber folk – det er muligvis sandt – men man kunne godt udvide ordsproget til, at smukke bygninger og omgivelser skaber store tanker og god forskning.

Jeg har sagt det før, og jeg gentager det gerne: Aarhus Universitet er et utroligt smukt universitet, som vi kan være stolte af. Med optagelsen i Kulturministeriets arkitekturkanon er det nu også officielt slået fast, at Aarhus Universitets campus er en af perlerne blandt de mange store danske bygningsværker. Det skal vi naturligvis være stolte over, og det er kun positivt, at universitetet kommer i fokus for andet end de gode forskningsresultater. Derfor er der grund til igen at takke de store arkitekter C. F. Møller, Kay Fisker og Poul Stegmann, der sammen med havearkitekt C. Th. Sørensen i begyndelsen af trediverne udtænkte den enkle, funktionelle og i sin gennemførthed smukke arkitektur i Universitetsparken.

Der er ikke tvivl om, at deres fremsynethed og forståelse for betydningen af gode omgivelser er medvirkende til, at Aarhus Universitet er med helt fremme i eliten. Aarhus Universitet er internationalt attraktivt. Det sidste fik vi et godt bevis på, først da Danmarks Grundforskningsfond i sidste uge tildelte Aarhus Universitet tre ud af de seks første Niels Bohr professorater, der er beregnet til gæsteprofessorer fra den internationale elite, og igen da det Det Frie Forskningsråd tildelte unge forskere fra Aarhus Universitet syv ud af de 24 pladser i dansk forsknings nye dreamteam af unge eliteforskere.

Men de gode omgivelser gør det ikke alene – at skabe gode forskere og kandidater, der kan konkurrere med de bedste, begynder med god vejledning og rådgivning af de studerende. En netop afsluttet undersøgelse af den ”Den blå årgang” viser, at vi skal blive bedre til at åbne de studerendes øjne for, hvordan de kan bruge uddannelsen. Det skal være let og overskueligt for de studerende at tilrettelægge fleksible og moderne uddannelser af høj kvalitet. Det stiller krav til vejledningen og hele det ledelsesmæssige og administrative system, og derfor er det også et af de satsningsområder, vi har valgt at fokusere på i den udviklingskontrakt, bestyrelsen har sendt videre til forhandling med Videnskabsministeriet.