Aarhus Universitets segl

Akademikere er sjove

 

Den verdensberømte tegneserieforfatter Jorge Cham, der gør grin med livet på universitetet, har netop besøgt Aarhus Universitet. CAMPUS var med.


Emne: Uni-humor

 
Der går ikke mange minutter, før latteren bølger gennem det fyldte auditorium. Tegneserieforfatteren Jorge Cham har lavet lidt research om Aarhus Universitet og indleder sit foredrag med at fortælle, hvad han ved:

At universitetet blev grundlagt i 1927 – tilsyneladende af to delfiner. Det er langtfra eneste gang, at forsamlingen eksploderer i et latterbrøl over Jorge Cham, der som en rutineret komiker spidder livet på universitetet og viser udvalgte striber fra sin tegneserie.

 

Det er en mand med mange talenter, der gæster Det Naturvidenskabelige Fakultet denne fredag eftermiddag. Jorge Cham har en ph.d. i maskinteknik med speciale i robotter og er tidligere forskningslektor på California Institute of Technology. Og så er han verdensberømt for sin tegneserie om livet på universitetet.

Hver måned klikker 4,5 millioner besøgende sig ind på hans hjemmeside for at læse ”Piled Higher and Deeper”, som tegneserien hedder. Jorge Cham bidrager desuden til adskillige aviser og har udgivet to bøger.

Vi har brug for overspringshandlinger
En hurtig rundspørge blandt publikum afslører en massiv overvægt af ph.d.-studerende. Jorge Cham undlader bevidst at spørge, om der er postdoc’er til stede, de er jo vant til at blive ignoreret. Ph.d.-studerende spiller ofte en hovedrolle i striberne.

 

Livet som ph.d.-studerende er spændende og fleksibelt, men det er også hårdt. Den ph.d.-studerende skal hele tiden forklare sin familie, hvorfor han stadig går i skole, hvad ph.d.-graden skal føre til, og hvorfor han ikke bliver en rigtig doktor. Men det værste er den dårlige samvittighed, der konstant plager den ph.d.-studerende, som har svært ved at slappe af. Jorge Cham lægger derfor stor vægt på begrebet overspringshandling, som også er foredragets tema.

Hovedbudskabet er, at overspringshandlinger er et gode. Jorge Cham opremser en liste over berømte overspringshandlere, og på førstepladsen ligger Isaac Newton, der opdagede tyngdekraften, da han fik et æble i hovedet. Men hvad lavede han egentlig under det æbletræ? Han var åbenlyst ikke i færd med at forske på laboratoriet. Jorge Chams pointe er, at vi har brug for overspringshandlingerne. Især på universitetet. Når vi tillader os selv at slappe af, kommer de gode ideer ofte til os.

Akademikere er også mennesker
Faktisk startede Jorge Chams tegneserie også som en overspringshandling. Han begyndte at tegne, mens han studerede, og han blev hurtigt fast tegner på universitetsavisen. Men gemmer der sig et budskab i tegneserierne?
– Først og fremmest prøver jeg bare at være sjov. Men jeg mener også, at det er vigtigt at vise den menneskelige side af videnskaben. Selvom der er forskelle på universiteterne i f.eks. USA og Europa, er der de samme dynamikker mellem professorer og studerende. Derfor kan forskere og studerende over hele verden identificere sig med seriens temaer. Den bedste feedback, jeg får fra mine læsere, er, at tegneserien får dem til at føle sig mindre alene, siger Jorge Cham.

Jorge Cham har i dag lagt sin akademiske karriere bag sig og lever af sine tegneserier. Han drømte imidlertid engang om at blive professor.
– Jeg kan rigtig godt lide at forske og undervise. Og du har en ret komfortabel livsstil som ansat på universitetet. Men selvom jeg en gang imellem savner den akademiske verden, har jeg det rigtig sjovt med det, jeg laver nu, siger Jorge Cham.

 

Mindre selvhøjtidelighed på Naturvidenskab
Efter foredraget, der er arrangeret af Ph.d.-foreningen på Det Naturvidenskabelige Fakultet og Aarhus Graduate School of Science, søger publikum op i fredagsbaren på Fysik. Tina Lund, ph.d.-studerende på Astrofysik, er begejstret for Jorge Cham og læser ofte hans tegneserier på nettet.
– Han rammer plet i beskrivelsen af, hvordan det er at være ph.d.-studerende. Nogle gange er det lidt skræmmende, hvor generisk et sådant forløb egentlig er. Jeg sidder på kontor med tre andre ph.d.-studerende, og vi kan alle genkende os selv i tegneserien. Og så dukker der ofte noget helt aktuelt op – til jul var der f.eks. en stribe om, hvordan man håndterer sin professor til julefrokosten, fortæller Tina Lund.
Er det en tilfældighed, at den populære tegneserie har sit udspring i de naturvidenskabelige fag og i særlig grad finder sit publikum her? CAMPUS lader Jorge Cham få det sidste ord.
– Først og fremmest er vi jo nok lidt nørdede. Og så tager vi måske ikke os selv så alvorligt som folk på andre fag, siger Jorge Cham, inden han forsvinder ind i fredagsbaren.

Ida Hammerich Nielson / ihn@adm.au.dk

Se Jorge Chams striber på hans egen hjemmeside.

Pas på, læsningen er stærkt vanedannende.