Aarhus Universitets segl

AU i (endnu) bedre selskab

Aarhus Universitet (AU) er i den nye THE-QS ranking (tidligere THES) for første gang rykket ind blandt de 100 bedste blandt verdens ca. 17.000 universiteter. Et skulderklap til medarbejderne og et stærkt tegn på, at Aarhus Universitet er meget synlig i verden, siger rektor Lauritz B. Holm Nielsen.

Emne: Ranking

I august viste den såkaldte Shanghai-ranking, at Aarhus Universitet var rykket ind i top 100, nærmere bestemt på 93.-pladsen. Nu viser 2008-udgaven af den anden store universitets-ranking, THE-QS rankingen, at den placering ikke var en lykkelig tilfældighed. På THE-QS rankingen er Aarhus Universitet nemlig rykket fra en plads som nummer 114 sidste år til 81.-pladsen i år.
– Hele universitetet har grund til at glæde sig over, at vi nu ligger i top 100 på de to mest betydningsfulde rankings i verden. Det vidner om, at vi er blevet et bredt og meget synligt universitet i verden, siger rektor Lauritz B. Holm-Nielsen, der også kan glæde sig over, at de enkelte fakulteter individuelt er rykket frem over en bred kam. For eksempel er Det Humanistiske Fakultet nu placeret som nummer 100 på listen inden for Arts & Humanities.

En top-100-oplevelse
Dekan på Humaniora Bodil Due mener, det bl.a. har betydning for mulighederne for at rekruttere udenlandske medarbejdere og studerende.
– Det er nemt at forestille sig, at man lige tjekker THE-QS’ top 100-liste, inden man vælger studieophold. I Danmark har vi jo ligefrem fået en regel om, at det er nemmere at få udlandsstipendium, når det universitet, man vil læse på, er på netop den rankings top 100. Hvis andre lande kopierer den ordning, så vil vi helt sikkert få flere udenlandske studerende på dén konto alene, siger Bodil Due og understreger, at en god placering på en universitetsrangliste ikke gør det alene.
– Det er afgørende, at vi giver en top 100-oplevelse til alle, der kommer til – eller er på – Aarhus Universitet, siger hun.

Resultat af universitetsfusionen
På Handelshøjskolen, Aarhus Universitet (ASB) ser dekan Børge Obel den flotte placering som et udtryk for universitetsfusionens effekt.
– Lige meget om man kan lide rankings eller ej, og uanset om man er enig i den enkelte rankings metoder, så viser de seneste tre års placering en klar tendens. Der sker en flot udvikling og forbedring på hele AU, og på ASB er vi glade for at have bidraget til, at universitetet har bevæget sig fra at være i eliten til nu at være helt i top, siger Børge Obel.
Som Bodil Due mener også han, at placeringen har betydning for de internationale relationer.
– Det betyder, at det vil blive lettere for kandidater fra AU at få job i internationale virksomheder, og det vil lette processen med at tiltrække internationale studerende og medarbejdere. Erfaringer viser, at de lægger stor vægt på rankings, siger Børge Obel.

Danmark måske nummer 1
På spørgsmålet, om Aarhus Universitet nu vil bruge en placering som nr. 81 i en aktiv markedsføringsstrategi af universitetet, svarer Lauritz B. Holm-Nielsen:
– Jeg tror, det skal gøres mere subtilt. Det vigtige er, at vi faktisk er blandt de 100 bedste. De her rankings bliver jo studeret af alle mulige rundt om i verden, så folk ved godt, hvor Aarhus Universitet ligger.
Med Københavns Universitet placeret som nummer 48 på listen har Danmark lige så mange universiteter i top 100 som et stort land som Frankrig.
– Det siger meget om kvaliteten på de danske universiteter. Danmarks Tekniske Universitet er i top 200 og Syddansk Universitet i top 300, så hvis man sammenholdt universiteternes placeringer med indbyggertal og BNP i de enkelte lande, ville Danmark måske være nummer et, siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

Hans Plauborg / hhp@adm.au.dk