Aarhus Universitets segl

Et ærgerligt farvel

Efter godt et år på posten valgte Niels Højberg at bytte universitetsdirektørstolen ud med stillingen som stadsdirektør i Århus Kommune. Selv beklager han den hurtige exit, og rektor Lauritz B. Holm-Nielsen slår fast, at Niels Højberg vil blive savnet.


Emne: jobskifte


Rundt omkring på gangene i universitetets administration blev nyheden om Niels Højbergs afgang som universitetsdirektør til fordel for en topstilling i Århus Kommune modtaget med lige dele overraskelse, ærgrelse og forståelse.
Overraskelse, fordi absolut ingen havde set det komme.
Ærgrelse, fordi Niels Højberg vil blive savnet og er den anden i universitetets allerøverste ledelse, der vælger at sige farvel efter kort tid på jobbet – den første var prorektor Mette Bock, der i januar i stedet tiltrådte som programdirektør i DR.
Og forståelse, fordi jobbet som stadsdirektør i landets næststørste by må være noget nær en drømmestilling for en embedsmand rundet af den offentlige forvaltning.
Selv har den nu snart tidligere universitetsdirektør det på nogenlunde samme måde.
– Jeg er selvfølgelig ked af at skulle sige farvel til Aarhus Universitet efter så kort tid. Det er ikke tilfredsstillende for dem, der ansatte mig, det er ikke tilfredsstillende for de af mine kolleger, som jeg har haft et tæt samarbejde med, og det er ikke tilfredsstillende for mig selv, at jeg ikke har kunnet gøre arbejdet færdigt. Men jeg fik simpelt hen et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til.

Fremtiden er på sporet
Niels Højberg mener, at han trods alt allerede har været med til at lægge sporerne for fremtidens Aarhus Universitet.
– I det sidste år har vi særligt arbejdet med at modernisere universitetet og få fusionen helt på plads.
Samtidig har vi lagt grunden til, at universitetet kan holde sig permanent i top 100 blandt verdens universiteter. Selvom jeg selvfølgelig ikke blev færdig med arbejdet, har vi fået startet godt, og udfordringen den næste måned bliver at få lagt tingene tilrette, så processerne kan fortsætte så gnidningsfrit som muligt.
Niels Højberg har første arbejdsdag i Århus Kommune den 1. december, hvor han som stadsdirektør skal være øverste ansvarlig for embedsværket i borgmesterens afdeling. Selv mener han, at tiden på Aarhus Universitet i høj grad kan bruges i det nye job – til fordel for begge parter.
– Der er ingen tvivl om, at samarbejdet mellem universitetet og byen kan blive endnu bedre, og det vil jeg selvfølgelig glæde mig til at arbejde med. Jeg har fået et rigtig godt kendskab til universitetet og dets betydning for byen, og den viden vil jeg selvfølgelig tage med mig til mit nye job.

 

Rektor: Tillykke
Rektor Lauritz B. Holm-Nielsen beklager Niels Højbergs afgang, men forstår også godt, hvorfor han vælger det meget attraktive job i Århus Kommune.
– Vi er meget kede af at skulle sige farvel til Niels Højberg, som både fagligt og menneskeligt har været en stor kapacitet for Aarhus Universitet. Attraktive job kommer sjældent belejligt – heller ikke dette. Set i forhold til Niels Højbergs karriere vil han som stadsdirektør i Århus nu betræde en af de mest spændende og magtfulde embedsmandsstillinger i landet, og det ønsker vi ham tillykke med og håber på fortsat godt samarbejde i fremtiden.
Rektor mener, at det er et uheldigt sammentræf, at universitetet har sagt farvel til to topledere inden for kort tid, men mener samtidig, at det er en virkelighed, som universitetet fremover skal forholde sig til.
– Aarhus Universitet er en nationalt og internationalt attraktiv arbejdsplads, med ledelsesstillinger på mange niveauer, og vi er samtidig en stor organisation med en høj grad af mobilitet – hvilket generelt set er sundt for både medarbejderne og organisationen. Det er naturligvis ikke optimalt, at vi inden for det sidste år har måttet sige farvel til en prorektor og en universitetsdirektør, men de er begge hentet til meget attraktive topstillinger i henholdsvis DR og Århus Kommune, der har kunnet tilbyde kontrakter, som universiteterne i dag ikke kan matche, forklarer han.
Lauritz B. Holm-Nielsen slår fast, at universitetet hurtigst muligt vil gå i gang med at få ansat en ny universitetsdirektør.
Niels Højberg vil i samarbejde med ledelsessekretariatet fortsætte den daglige drift og sikre en god overlevering frem til sin afgang om en god måned.

Kristian Serge Skov-Larsen / ksl@adm.au.dk