Aarhus Universitets segl

Universitetets studerende bliver i Århus

Smilets by er ikke bare en mellemstation før karrieren i København. Næsten halvdelen af de studerende, som uddanner sig på Aarhus Universitet, bor og arbejder stadig i Århus og den nærmeste omegn efter endt uddannelse, viser ny undersøgelse.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk

At Århus tiltrækker studerende fra hele landet, og at de er en god forretning for byen, er der ikke noget nyt i. Men nu viser den nyligt offentliggjorte beskæftigelsesundersøgelse fra Aarhus Universitet, at de studerende på de århusianske afdelinger af universitetet også i stor udstrækning bliver boende og får arbejde i byen og omegnen, når de er færdige med specialet.
Næsten hver anden studerende bliver boende i Århus og den østlige del af Midtjylland – både efter et og efter fem år.
Det er bestyrelsesformand i Erhverv Århus, Peter Kjær, absolut ikke utilfreds med.
– Jeg synes, tallene lyder utroligt positive, for vi vil meget gerne have, at mange af dem, der uddanner sig her i byen, også har lyst til at blive her. Erhvervslivet i Århus har det særlige privilegium, at der hvert år kommer unge fra hele landet til byen for at læse. Og hvis de synes godt om byen, betyder det åbenbart, at vi kan trække på deres evner i mange år fremover, siger han.

De unge flytter ellers mest
Postdoc Anders Frederiksen fra Handelshøjskolen, som forsker i fleksibilitet og mobilitet på arbejdsmarkedet, er ligesom Peter Kjær overrasket over den store andel, der bliver i Århus.
– Vi ved, at de, der flytter mest rundt og er mest fleksible på arbejdsmarkedet, er de unge. Derfor er det godt nyt for de århusianske virksomheder, at de åbenbart er i stand til at fastholde kandidaterne også efter fem år. For når man når så langt, begynder mange andre faktorer end jobbet at spille ind på en flytning, og så er det nemmere for området at fastholde kandidaterne. Det er nogle spændende tal, og det kunne det helt klart være interessant at undersøge yderligere med mere forskning, siger Anders Frederiksen.
Undersøgelsen, som er lavet af Aarhus Universitet for at belyse de nye kandidaters beskæftigelsessituation, viser samtidig, at de nyudklækkede kandidater i gennemsnit får deres første job inden for 100 dage. 88,6 procent er i beskæftigelse efter et år og 96,3 procent efter fem år.

Læs hele beskæftigelsesundersøgelsen på
www.au.dk/uddkvalitet/analyse/beskaeftigelse07