Aarhus Universitets segl

Langt mellem danske forskerblogs

Danske forskere har ikke taget weblogs til sig for at give andre indsigt i deres forskning, viser den første danske kortlægning af bloggen som forskningsformidling.


Af Helge Hollesen
hho@adm.au.dk

67 forskere på bloggen. Så mange kunne Bodil Christensen fra Danmarks Biblioteksskole finde frem til, da hun ville kortlægge, hvordan danske forskere bruger web 2.0 som redskab til at formidle deres viden. Hendes undersøgelse viser også, at kun få af dem skriver på bloggen de mindst to gange ugentligt, som mange bloggere mener er nødvendigt for at fastholde interessen for en blog.
Det store flertal af de danske forskerbloggere har været i gang i mere end et år, og to ud af tre er mænd. 60 procent af bloggerne er 31-40 år, og de fleste kommer fra naturvidenskab eller humaniora. To ud af tre forskerbloggere har deres egen blog, men det er kun hver fjerde, der blogger mere end en gang om ugen.

Ingen succes
Det viser den spørgeskemaundersøgelse, som Bodil Christensen, der er kommunikationsansvarlig ved Danmarks Biblioteksskole, har lavet. Her fik hun svar fra 36 af de bloggere, hun fandt frem til. De fleste af dem giver udtryk for, at bloggen gør det nemmere for dem at formidle deres forskning til et bredt publikum og at synliggøre deres forskning på egne præmisser. Muligheden for at deltage i den offentlige debat eller træne kommunikative evner er andre begrundelser for at blogge.
Københavns Universitet og Handelshøjskolen ved Aarhus Universitet har siden januar haft en portal, hvor alle ansatte og studerende kan oprette en blog. Der er også planer om, at alle ansatte og studerende ved resten af Aarhus Universitet skal have samme tilbud. Men foreløbig er den græsrodsbevægelse, som boostede blogosfæren, tilsyneladende gået hen over forskerne ved Københavns Universitet. Kun 15-20 af de 54 blog-henvisninger på portalens forside er deciderede forskerblogs, selv om der blev afviklet en række workshopper for forskerne. Og Handelshøjskolen er ved at forberede en relancering af sin portal, efter at kun to forskere indtil nu har været på bloggen.

Formidler til fagfæller
– Overraskende nok er det kun få, der siger, at de blogger for at dele viden med andre forskere, siger Bodil Christensen. Efter at have studeret de enkelte blogs mener hun dog, at hovedparten af bloggerne reelt formidler til de nærmeste fagfæller.
– Flere erkender også, at deres læsere er andre intellektuelle, men at deres personlige kommentarer giver et kig ind i forskningens verden. Og det er jo interessant i forhold til vidensniveauet i den demokratiske debat, siger Bodil Christensen. Hun mener, det skaber en ny slags forskningsfortællinger på et højt fagligt niveau, men med et kig ind i forskningsprocessen.

Læs desuden om, hvordan bloggerbølgen går udenom Aarhus Universitet i pdf-udgaven af dette nummer af CAMPUS