Aarhus Universitets segl

Alle vil finde en vej ud af krisen

Der var fuldt hus, da økonomiprofessor og vismand Michael Rosholm fortalte om fremtidens muligheder for vækst i et marked, der i øjeblikket er præget af krise.

 

Af Gitte Bindzus Knudsen
gbk@adm.au.dk


Det var alt fra baseballkasketter til nystrøgne skjorter, der var mødt frem for at høre, hvornår finanskrisen er slut, og hvordan vi bedst kommer ud af den. Mange af de fremmødte var kommet, fordi de selv har krisen tæt inde på livet, hvad enten det skyldes, at deres egen virksomhed er gået konkurs, eller de rådgiver hårdtramte kunder.
En af dem var Ellen Vejle, der er ansvarlig for business development i revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers. Hun var ude efter et samlet overblik over finanskrisen og efter løsninger, som hun kunne bruge i sin rådgivning af kunder.
– Hos os oplever vi, at det faktisk først er nu, at det begynder at blive barskt hos kunderne, Nu er reserverne ved at være brugt op, og bankpakken er ikke slået igennem endnu. Derfor håber jeg at kunne finde nye måder at hjælpe dem på, fortæller Ellen Vejle, der synes rigtig godt om opbygningen af arrangementet, der kun varer halvanden time.
– Det dur ikke med lange dagskonferencer, for det har man slet ikke tid til. Der er morgenmøder meget bedre, da de desuden holder sig til kernen i budskabet, samtidig med at emnerne er højaktuelle og relevante, forklarer hun.

Krisen er ikke slut endnu
Foran tavlen denne morgen står vismand og professor i nationaløkonomi Michael Rosholm, der oven på den nyligt publicerede vismandsrapport skal fortælle om fremtidens muligheder for vækst.
– Der er en række ting, som stadig peger i den forkerte retning, så et længerevarende tilbageslag må forventes, lægger Michael Rosholm ud, og bag ham toner ord som fortsat faldende boligpriser og strammere kreditkrav frem. De efterfølges af slukørede tal om yderligere fald i beskæftigelsen – faktisk nok det største i Danmark siden 2. verdenskrig. En lille optur er dog, at ledigheden ikke vil falde lige så meget, da nogle går på pension, og andre er udlændinge, der rejser hjem igen efter at have arbejdet her, mens alt gik fremad.
– I Det Økonomiske Råd har vi haft svært ved at vurdere, præcist hvor vi ender med denne krise, og derfor har vi sat et optimistisk og et pessimistisk scenarie op. I det pessimistiske forventer vi en ledighed i 2011 på 200.000 mennesker, mens vi i det optimistiske lander på 140.000. Så selv når vi er positive, ser det skidt ud, forklarer vismanden.

Fødevarer og medicin er vejen ud af krisen
Måske var det ikke lige, hvad forsamlingen håbede at høre, men ­Michael Rosholm har dog også positive nyheder på dagens program.
Danmark har nemlig rigtig gode kort på hånden til at komme godt ud af krisen.
For det første vinder mange danske virksomheder typisk markedsandele i krisetider, da danske eksportprodukter som medicin, fødevarer og grøn teknologi generelt ikke er særlig konjunkturfølsomme.
Til dette spørger en af de fremmødte, hvad man så gør som en lille eller mellemstor virksomhed, der ikke sælger et af ovenstående produkter, og dertil svarer Michael Rosholm, at man bør satse på bløde værdier, for her har Danmark også et forspring, idet de allerede er en vigtig del af den skandinaviske velfærdsmodel.
– Kvinder i ledelsen, social ansvarlighed og fokus på grøn energi. Det er det, der sælger hos forbrugerne i dag, og da det allerede er noget, mange danske virksomheder har fokus på, har vi også der en fordel, forklarer han.
Personligt synes Michael Rosholm godt om disse morgenmøder som en anderledes måde at formidle forskning på. Målgruppen er en helt anden, end han er vant til, og det giver nye udfordringer.
– Jeg synes, det er rigtig underholdende, og desuden får jeg mange anderledes spørgsmål, som også er ret politiske og spekulative, forklarer økonomiprofessoren og fortsætter:
– Jeg håber, folk får noget ud af disse møder, og at mit oplæg kan inspirere ledere, som er i krisens øje lige nu, og vise dem, at der er et håb fremadrettet.
Det lader til, at han har ramt plet, for efter foredraget kommer flere hen og fortæller, at hans foredrag var et af de bedste i rækken.

Fakta: Ledelse i en krisetid

På otte morgenmøder giver ni af handelshøjskolens forskere deres bud på, hvordan erhvervsledere kan styre deres virksomhed sikkert og styrket gennem krisen.


Michael Rosholms oplæg, "Fremtidens muligheder for vækst" var det sjette i rækken. Tidligere har bl.a. finansieringsprofessor Anders Grosen fortalt om baggrunden for krisen, og dekan Børge Obel har fortalt om ledelse i en kompleks verden.


De sidste morgenmøder er 15. juni, hvor lektor Winni Johansen og professor Finn Frandsen fortæller om kriseledelse og krisekommunikation, og 22. juni, hvor professor Hanne Nørreklit fortæller om præstationer i krise.

Se mere på www.asb.dk/udafkrisen – hvor de tidligere oplæg også kan ses.