Af Gitte Bindzus Foldager
gbk@adm.au.dk
– Hvis jeg ikke selv havde gjort noget, ville jeg stadig bare være på ventelisten til en kollegiebolig, fortæller 23-årige Daniel Vega Villar fra Spanien.
For et par uger siden begyndte han på cand.merc.-studiet på Handelshøjskolen (ASB), men inden da havde han travlt med at finde et sted at bo. Ligesom de fleste andre internationale studerende var han skrevet op til en kollegiebolig, men da han stadig ikke havde hørt noget, 10 dage inden han skulle til Danmark, begyndte han at blive nervøs.
– Dagene gik jo, og det begyndte at være meget stressende. Jeg havde skrevet mig op til en masse kollegieboliger, men hørte ingenting.
Facebook-gruppe redder ham
I Facebook-gruppen “Practical Help for International Students Attending ASB”, som er oprettet i forbindelse med et internationaliseringsprojekt på ASB, fandt Daniel Vega Villar dog hurtigt ud af, at han langtfra var den eneste, som manglede et sted at bo. Næsten 50 internationale studerende udtrykte her deres bekymring for samme emne og spurgte om hjælp til alternativer til Kollegiekontoret.
– Et af svarene fra medarbejderne på ASB var, at man kunne prøve at kontakte Brabrand Boligforening for at høre, om de havde nogen lejligheder, og det prøvede jeg. De var utrolig hjælpsomme og fandt tre lejligheder, som vi kunne leje, siger Daniel Vega Villar.
Gennem Facebook-gruppen fandt han yderligere 11 studerende, som også manglede bolig, og dem fordelte han nu på de tre lejligheder i Gellerup. Selv bor han sammen med to tyske studerende og en slovakisk.
– Det er faktisk rigtig hyggeligt, især fordi vi kommer rigtig godt ud af det med hinanden. Lige nu har vi godt nok ikke så mange møbler. Vi har været i IKEA og købe madrasser, man de ligger bare på gulvet, og så har vi købt skriveborde, så vi kan studere, fortæller han, mens han viser rundt i den meget spartansk indrettede lejlighed, der ud over skriveborde og madrasser har fire stole og et bord.
Med tre fyre og en pige valgte de at dele lejligheden, så de tre fyre sover i lejlighedens store rum, mens pigen, Marcelle, har fået sit eget værelse. Derudover har lejligheden et ekstra værelse, som bliver brugt, hvis en af fyrene skal tidligere op end de andre.
Ikke den samme spænding
Den 23-årige spanier har i forbindelse med sit studium haft udlandsophold både i Slovenien og England, så for ham er det ikke længere lige så spændende at komme til udlandet for at bo og studere.
– Jeg tror, det er en anden spænding, når man er yngre og aldrig har været af sted før, men for mig handler det primært om, at jeg er her for at studere, og derfor ville jeg også gerne bare finde et ordentligt sted at bo. Det er dog noget sværere for os, som ikke er på udveksling, da vi selv skal finde bolig, mens dem på udveksling får tildelt boliger gennem skolen.
Vil gerne bo tættere på byen
Daniel Vega Villar regner med at blive boende i Gellerup frem til december eller januar. Han er stadig skrevet op til kollegieboliger, men han har stadig intet hørt.
– Vi har tre måneders opsigelse på denne lejlighed, så vi bliver her nok hele det første semester. Derefter vil jeg gerne tættere på byen. Det er både lettere med hensyn til universitetet, og når jeg forhåbentlig finder et job.
Ideelt håber han at finde en lejlighed, som han kan dele med et par andre, da han hverken har råd eller lyst til at bo alene.