Aarhus Universitets segl

Fogh uværdig til ærestitel

Af Peter Borgen Sørensen


Jeg tror, at vi er en del ansatte og studerende ved Aarhus Universitet, der krummer tæer ved tanken om, at netop Anders Fogh Rasmussen har fået en ærestitel ved Universitetet.
   Jeg kan ikke se, at han har bidraget positivt til meget af det, som jeg mener, et universitet skal stå for. Hans korstog mod "smagsdommere", som han værdiladet og nedrakkende kaldte højtudannede og dygtige folk, mens han ansatte den mest udtalte smagsdommer i form at Bjørn Lomborg, bidrog ikke til udvikling af det intellektuelle klima i Danmark. Fogh Rasmussen åbnede dørene for et højre-populistisk parti, der på mange punkter spiller på den jævne danskers følelser som styrende for landets politik i stedet for ansvarsfuldt politisk arbejde. Hans håndtering af Muhammed-krisen, med afvisning af flere ambassadører, vidner heller ikke om den store intellektuelle kapacitet. Det samme gælder hans beslutning om at deltage i Irak-krigen og hans tætte samspil både politisk og personligt med den amerikanske højrefløj, der på mange punkter styrede efter anti-intellektuelle og følelsesbetonede principper.
   Den eneste grund, jeg kan se til at udnævne Anders Fogh Rasmussen, er, at han "er blevet til noget," og at universitetet, i et forsøg på at brande sig, gerne vil vise omverdenen, at man godt kan blive til noget, selvom man har læst på Aarhus Universitet, men det gør mig ikke mindre flov over udnævnelsen.
   Næste år kan vi så fortsætte linjen og udnævne en af Anders Fogh Rasmussens nærmeste folk, nemlig Bjørn Lomborg. Han er også en tidligere studerende fra Aarhus Universitet, der er "blevet til noget".
   Svend Auken, der jo lige er blevet hædret af den progressive del af den amerikanske kongres, mener jeg klart overskyggede Anders Fogh Rasmussen i forhold til intellektuel formåen og var derfor en bedre kandidat til prisen. Han er desværre ikke blandt os længere, men mange andre nulevende personer kunne også nævnes.

 

Peter Borgen Sørensen er seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet