Aarhus Universitets segl

H1N1: Bliv hjemme

Det er ikke hver dag, at en arbejdsplads direkte opfordrer medarbejderne til at blive hjemme i sengen. Men det er ikke desto mindre den opfordring, som Aarhus Universitet giver til de uheldige, som bliver smittet med H1N1 i løbet af efteråret.

 

Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


Det handler ikke om pjæk, men om smittefare.Så når den nye influenzavariation H1N1 – det, der tidligere var kendt som svineinfluenza – formentlig for alvor begynder at ramme AU-ansatte i de næste par måneder, går det ikke at prøve at gå på arbejde, hvis man bliver smittet.
 – Vi opfordrer helt klart smittede til at blive hjemme og ikke komme på arbejde før tid. Det er en af de vigtigste måder at begrænse epidemien på, lyder det fra lederen af Aarhus Universitets arbejdsmiljøsektion, Anders Kragh Moestrup.

Ingen fare for de fleste
Han bakkes op af professor Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Århus Universitetshospital. 
 – For langt de fleste af os vil influenzaen tage 3-4 dage om at komme igennem kroppen, og i hele den periode smitter man sine omgivelser. Det, der er særligt ved denne influenzavariation, er, at kun få af os er immune, så derfor kan den potentielt sprede sig meget voldsommere end normalt. Der er ingen fare på færde for langt de fleste raske, yngre mennesker, men begynder man at få åndedrætsbesvær, skal man ringe til sin læge for at komme i behandling, forklarer overlægen.

Lav beredskab
Anders Kragh Moestrup opfordrer institutterne til at lave en beredskabsplan for, hvilke opgaver der skal have højeste prioritet, hvis halvdelen af medarbejderne melder sig syge.
 – Man kan bare tage et hurtigt, men kritisk blik ud over opgaverne, så man er bedre forberedt. For eksempel har vi allerede på det generelle plan fundet ud af, at pasning af forsøgsdyrene i staldene er noget af det mest kritiske sammen med affaldsindsamlingen. Her vil sygemeldinger virkelig gøre ondt. Så når influenzaen rammer, er dyrepassere og skraldemænd faktisk mere uundværlige end professorerne, forklarer han.

 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om H1N1

 

  • Vask hænder ofte
  • Host eller nys i ærmet eller
    et lommetørklæde
  • Bliv hjemme, hvis du er syg


Se mere på www.arbejdsmiljo.au.dk