Aarhus Universitets segl

Studerende vil have fair handel

En gruppe studerende starter nu en kampagne for at få fairtrade-varer i kantiner og til konferencer på universitetet.


Af Helge Hollesen
hho@adm.au.dk


Er du parat til at lægge en krone mere for en kop kaffe fra en plantage, hvor bonden har fået en højere pris for sine bønner?
   Michael Hunnicke er ikke tvivl. Han tror, at mange på universitetet er med på at drikke kaffe med lidt bedre samvittighed. Sammen med andre studerende fra gruppen Fairtrade Aarhus Uni sætter han nu gang i en række aktiviteter, som de håber kan føre til, at al den kaffe, der sælges og serveres på Aarhus Universitet, er fairtrade-kaffe.
  – Erfaringen viser, at folk også køber den dyrere kaffe, siger Michael Hunnicke, der læser statskundskab.

Stadig Marsbar
Fairtrade Aarhus Uni går dog ikke kun efter, at universitetskaffen får fairtrade-mærket. Kantiner og automater skal også tilbyde te, sukker, chokolade og frugt med mærket. Men kun som en mulighed blandt andre.
  – Fairtrade-chokolade er noget dyrere end almindelig chokolade, så selvfølgelig skal man stadig kunne få sin Marsbar, siger Michael Hunnicke.
   Direktør Tom Ebbe Jakobsen fra Studenterhusfonden er meget positiv over for at indføre fairtrade-varer i fondens kantiner.
  – Jeg vil gerne tilbyde fairtrade- produkter, hvis vi kan have dem ved siden af det øvrige sortiment. Spørgsmålet er så, om kunderne vil betale, hvad de koster, siger han.

International bevægelse
Adgang til mindst fem fairtrade-varer er en af de betingelser, AU skal opfylde for at kunne kalde sig et fairtrade-universitet. Ud over en formel beslutning om at ville have det prædikat i både ledelsen og Studenterrådet skal der også nedsættes en styregruppe, som bl.a. skal arbejde for stigende fairtrade-forbrug på universitetet. Årligt skal der desuden afvikles mindst to arrangementer med fokus på fairtrade eller retfærdig verdenshandel. Og ved de møder og konferencer, universitetets ledelse eller studenterrådet holder, skal der serveres fairtrade-mærket kaffe, te og sukker.
   Kampagnen for et fairtrade-universitet er del af en international bevægelse. På Aarhus Universitet vil den bl.a. manifestere sig med en række debatcaféer og i slutningen af oktober regner Fairtrade Aarhus Uni med at arrangere FairFredagsbar sammen med nogle af de store fredagsbarer.


Facebookgruppe: Gør Aarhus Universitet til Fairtrade Uni
Se også www.fairtrade-maerket.dk