Aarhus Universitets segl

Madordning til AU-ansatte på vej

Den længe omtalte madordning for AU-ansatte er nu ved at blive til virkelighed. Lektor tvivler på, om ordningen har den store effekt i forhold til ligestillingen.


Af Ida Hammerich Nielson
ihn@adm.du.dk


Det kan være svært at gøre karriere som forsker, når man efter arbejde både skal nå at hente børn og lave mad. Især for kvinder. Det er tanken bag et ligestillingsinitiativ på Aarhus Universitet – en madordning, som tilbyder AU-ansatte aftensmad ud af huset. Ideen om madordningen er ikke ny, og direktør for Studenterhusfonden Tom Ebbe Jakobsen kan endnu ikke fortælle, hvornår ordningen helt præcist træder i kraft.
  – Jeg tør ikke på nuværende tidspunkt give en bestemt dato for start, men vi forventer at have alt på skinner umiddelbart efter efterårsferien. Vores største udfordring har været at få lavet en ny hjemmeside, hvor man kan bestille maden, for vi skal hele tiden passe på, at opgaven ikke bliver for dyr og besværlig at administrere. Hjemmesiden er færdig og burde være i søen ved udgivelsen af denne artikel, oplyser Tom Ebbe Jakobsen og tilføjer, at ordningens start vil blive annonceret via rektoratets nyhedsbrev.

Ingen stor effekt forligestillingen
Helle Prætorius er lektor ved Institut for Fysiologi og Biofysik og aktiv i frAU – et netværk for kvindelige videnskabelige medarbejdere ved Aarhus Universitet. Hun understreger, at madordningen kan lette livet for mange småbørnsfamilier og på den måde også lette generationsskiftet på universitetet. Hun ser dog ikke selv madordningen som et væsentligt ligestillingsinitiativ.
  – Kvinderne tager sig ofte mere af børnene. Og det skal ikke være universitetets opgave at ”lappe” for den diskussion, man burde tage derhjemme om, hvordan man fordeler opgaverne omkring f.eks. madlavning. Universitetet skal ikke være reservemor, siger Helle Prætorius og fremhæver i stedet kvindelige forskere som rollemodeller og flere kvinder i råd og nævn som vigtige ligestillingsinitiativer.
   Stakladen lavede i foråret en prøveproduktion på madordningen, som de delte gratis ud til kunder i Stakladen. Tilbagemeldingerne var, at maden var velsmagende, fortæller Tom Ebbe Jakobsen.

 

Madordningen

Madordningen kommer til at fungere således, at man går ind på www.studenterhusfonden.dk og bestiller mad til de dage, man ønsker. Der er en fast ret til de enkelte dage, og p.t. er sortimentet på ca. 10 retter.


Maden er frossen og skal hentes i kantinen – i første omgang bliver det et tilbud i Studenterhusfondens store kantiner. Medarbejderne får efterfølgende en faktura for hele månedens køb. Maden er almindelig hverdagsmad som f.eks. boller i karry, lasagne og hakkebøf. Prisen pr. portion forventes fastsat til kr. 45,00.