Af Kristian Serge Skov Larsen
og Gitte Bindzus Foldager
ksl@adm.au.dk / gbk@adm.au.dk
Den brasilianske studerende Kurt Windich har mistet alt, hvad han havde med til Danmark.
– De har taget mit tøj, mine penge, min computer, ja, selv min kuffert. Og fordi jeg ikke havde nået at få et dansk CPR-nummer, så havde jeg ingen forsikring. Lige nu er jeg ved at finde ud af, hvordan jeg kan få det til at hænge sammen økonomisk, for jeg vil gerne blive her, men jeg er ærligt talt temmelig modløs, siger han.
Tyvene ringede på bagefter
Sammen med 11 andre udenlandske studerende var han, som beskrevet i sidste nummer af Campus, flyttet ind i en af tre store lejligheder i Gellerupparken for at få tag over hovedet, mens han læser på en kandidatuddannelse på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet (ASB).
Men hvad der i første omgang virkede som en rigtig god ide, har forvandlet sig til et mareridt, da to af lejlighederne med en uges mellemrum havde besøg af indbrudstyve.
Ved det sidste indbrud, hvor den ramte lejlighed næsten bogstaveligt talt blev fuldstændigt tømt, havde tyvene tilmed nerver nok til at ringe på dørtelefonen, fem minutter efter at politiet var kørt, for at tilbyde de studerende at købe deres stjålne ting tilbage mod et anseeligt pengebeløb – et tilbud, de studerende måtte sige nej til.
– Vi er dybt chokerede over deres frækhed, og vi er rystede over, at politiet ikke kan gøre mere. Da vi anmeldte det, var betjentene flinke og rare, men de sagde samtidig ligeud, at de ikke kunne gøre noget, medmindre vi kendte navnene på dem, der havde begået indbruddet eller havde nogle andre konkrete spor. Det virker temmelig mærkeligt, siger Kurt Windich.
ASB: Horribel boligsituation
Inden ankomsten til Danmark havde de studerende fået anbefalet at gå sammen om at leje nogle lejligheder i Gellerupparken, da ingen af dem havde fået tilbudt et kollegieværelse.
Anbefalingen kom fra Jane Midtgård Madsen, der er projektleder på Handelshøjskolens nye projekt om at fastholde de udenlandske studerende i Danmark efter endt studium.
Hun havde set, at kollegiekontoret havde skrevet på sin hjemmeside, at Brabrand Boligforening – der ejer Gellerupparken – havde ledige lejligheder, så de oplysninger videregav hun til de studerende.
– Jeg tænkte, at når boligerne står på hjemmesiden, måtte det vel være o.k. Jeg var slet ikke klar over, at man kunne risikere den slags indbrud, men desværre er den århusianske boligsituation i øjeblikket så horribel, at der for nogle studerende ikke vil være andre muligheder end at flytte i f.eks. Gellerupparken, forklarer Jane Midtgård Madsen og fremhæver i samme åndedrag vigtigheden af altid at have en dækkende forsikring.
Hun er rystet over historien og mener, at boligforeningen måske kunne have nævnt den øgede risiko for indbrud, da hun henvendte sig om lejlighederne – især fordi kriminalstatistikkerne viser, at indbruddet hos de studerende ikke er enestående: I alt har Gellerupparken haft 71 anmeldelser om alle typer af indbrud, f.eks. også i kælderrum, i første halvår af 2009, og det er et godt stykke over gennemsnittet for andre boligområder i Århus. Der findes ikke en statistik med tal på lejlighedsindbrud i Gellerupparken alene, men i postnummeret 8220, som Gellerup ligger i, har der været 38 indbrud i beboelse i etageejendomme i samme periode.
De ledige boliger er i Gellerup
International chef på Aarhus Universitet Kristian Thorn er rystet over især indbrudstyvenes efterfølgende afpresningsforsøg.
– Vi vil fremover gerne hjælpe alle udenlandske studerende med at finde en bolig. Vi kan ikke lave en boliggaranti, men vi vil have en boligservice, hvor vi kan hjælpe dem med at søge efter bolig – også på det private marked. Problemet er selvfølgelig, at der, hvor der især er ledige boliger, er i Gellerup, siger han.
Kurt Windich forklarer, at Brabrand Boligforening faktisk har været meget imødekommende efter indbruddet. Boligforeningen har givet de 12 studerende mulighed for at komme ud af kontrakten med kun en måneds opsigelse i stedet for de sædvanlige to, fordi boligforeningen mente, at de studerende skulle have samme vilkår som beboerne på det nærliggende Hejredalskollegium. Og boligforeningen tilbød også, at de studerende med det samme kunne flytte fra den udsatte stuelejlighed til et andet sted i Gellerupparken.
– Men så skulle vi en kort periode lægge ud for dobbelt depositum, og da indbruddet har kostet os absolut alle vores penge, var det desværre ikke en mulighed, siger Kurt Windich.
Politiet: Ingen grund til nervøsitet
Hos nærpolitiet i Gellerup forstår vicepolitikommissær Klaus Aalestrup godt, hvis de udenlandske studerende føler sig utrygge efter de to indbrud og de efterfølgende henvendelser fra tyvene. Vicepolitikommissæren er ked af, hvis de unge ikke føler, at politiet har taget deres henvendelse seriøst, for det gør man ifølge Klaus Aalestrup altid, selvom det kan være vanskeligt at opklare indbrud uden håndfaste spor.
– Selvfølgelig lyder det utrolig frækt, at røverne tilbyder, at de studerende kan købe deres ting tilbage. Vi kender desværre til tidligere episoder med lignende fremgangsmåder, hvor f.eks. computere er blevet stjålet fra parkerede biler, og ejeren bagefter er blevet kontaktet, men vi har aldrig før hørt om, at tyve er løbet med indholdet af en hel lejlighed og har krævet løsesum.
Ifølge Klaus Aalestrup behøver man hverken være nervøs over at gå på gaden i Gellerup eller have en lejlighed i bebyggelsen.
– Vi har næsten ingen voldsepisoder, og faktisk mener jeg ikke, at der er større risiko ved at have en lejlighed i Gellerup end i tilsvarende boligområder, siger vicepolitikommissæren.
Værre end São Paolo
Vicepolitikommissærens forsikringer gør ikke den studerende Kurt Windich mere positiv efter hans første oplevelser med Gellerupparken.
– Indbruddene blev begået så åbenlyst ved højlys dag, at nogle mennesker lige omkring os må have fortalt, hvornår vi ikke var hjemme. Derfor føler vi os virkelig utrygge ved at bo i området, og det har været en utrolig dårlig oplevelse at komme til Danmark, siger han.
Kurt Windichs hjemby São Paolo i Brasilien har i mange år kæmpet med at få en voldsom og omfattende kriminalitet under kontrol. Men han har aldrig oplevet samme mangel på respekt over for ordensmagten i Brasilien.
– Jeg synes ikke, at nogen kan være bekendt at råde studerende til at flytte i Gellerupparken, når man kan blive udsat for indbrud på den måde, siger han.