Aarhus Universitets segl

Det sunde alternativ

Butterbeans og blandet salat tager konkurrencen op med bøffer og bådkartofler. AU-HIH’s kantine tilbyder en ny sund ”hjertemenu” som supplement til dagens ret.

 

Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


I den sidste halvanden måned har studerende på Handels- og IngeniørHøjskolen i Herning (AU-HIH) haft et nyt og sundere alternativ til den almindelige dagens ret i kantinen. Den daglige såkaldte ”hjertemenu” har fedtfattige retter, flere grøntsager og er nogle dage helt vegetarisk, forklarer kantineleder Niels Starcke.
  – Vi prøver at lave sund mad i alle vores retter, men selvom vi steger i ovnen, bruger magert kød og passer på med olien, er der en grænse for, hvor sundt man kan lave bøf med bådkartofler. Derfor ville vi gerne lave et nyt tilbud til dem, der gerne vil have helt lav fedtprocent og mange grøntsager i deres frokost, siger han.

4 ud af 10 er sunde
I øjeblikket er 4 ud af 10 solgte dagens retter i kantinen af den nye sundere slags, men kantinens kok Preben Sørensen forklarer, at efterspørgslen varierer meget fra dag til dag alt efter hvad der er på menuen.
  – På torsdag er den sunde ret mexicanske pandekager, og så vil ni ud af ti købe den sunde version af dagens ret. Andre dage sælger det sunde ikke så godt, og det viser vel, at maden godt nok skal være sund, men den skal også være noget, de studerende kan lide, siger kokken.
   Kantinen har to udsalgssteder på campusområdet i Herning. I det ene udsalgssted handler flest studerende, mens det andet også har små erhvervsdrivende fra det nærliggende Innovatorium Herning som kunder – det betyder, at kunderne der både er ældre, og at der er flere kvinder iblandt. Det kan mærkes på den sunde omsætning.
  – Det med sundhed er nok noget, man lærer, når man bliver ældre og klogere, og det er også i orden. Vi synes, det er vigtigt, at man selv har lov til at vælge, og at vi ikke pådutter sund mad til nogen, der ikke har lyst til det. Der skal også være plads til de drenge, der gerne vil have deres bøf med kartofler, smiler Niels Starcke.