Aarhus Universitets segl

Leder: En cadeau til medarbejderne

Af Lauritz B. Holm-Nielsen
rektor

Det er stort — udbrød jeg spontant i torsdags, da medierne satte fokus på Aarhus Universitets store fremgang på den netop offentliggjorte Times Higher-rangliste. Det er et meget flot resultat, medarbejderne på Aarhus Universitet her har leveret. At universitetet nu kan bryste sig af at rangere som nummer 63 blandt verdens universiteter og for tredje år i træk opleve en markant fremgang på denne prestigefyldte rangliste – det er stort og en cadeau til medarbejderne. Resultatet sættes yderligere i relief af, at det er alle de målte forskningsområder på universitetet, der går frem.
   Grundlaget for den flotte placering og store fremgang skyldes først og fremmest, at forskningen ved Aarhus Universitet er af høj international kvalitet. Forskerne citeres generelt langt over verdensgennemsnittet og er samtidig blevet bedre til at komme ud over den internationale rampe med deres resultater. Endelig nyder alle nu godt af de store fusioner, der har styrket hele universitetet på en lang række områder og gjort det til et bredere og mere internationalt kendt universitet.

KU og AU bedst i Norden
Set med de nationale briller er der også god grund til at glæde sig over, at Københavns Universitet med en placering som nummer 51 fastholder sin position på Times Higher-ranglisten. Med to universiteter blandt verdens højest rangerende universiteter og de bedst placerede i Norden, står Danmark stærkt på det internationale forsknings- og uddannelsesmarked, hvilket er helt afgørende for den fortsatte udvikling af det danske vidensamfund.
   Når det er sagt, så vil jeg gerne understrege, at Aarhus Universitet ikke lader sig diktere af ranglister og deres måde at kvantificere universiteterne på. Listerne bygger både på objektive oplysninger og subjektive skøn, og det er f.eks. en kendt sag, at både Times Higher-ranglisten og Academic Ranking of World Universities (Shanghai-ranking) favoriserer de forskningstunge universiteter med fare for, at universiteterne fokuserer for lidt på områder som undervisning og vejledning af de studerende.
   Men uanset hvad man mener om ranglisterne, så har en god placering i dag stor betydning, når studerende og forskere skal vælge et andet land at fortsætte karrieren i. Med sin gode placering har Aarhus Universitet opnået den synlighed, der skal til, for at det i stigende grad opsøges af udenlandske eliteuniversiteter. Man har lagt mærke til Aarhus Universitet som et af de yngste universiteter i top 100 og et af de universiteter, der har foretaget de største spring op ad listen de seneste år.