Aarhus Universitets segl

Studerende: ”Husk at stille krav”

Af Louise Debois
ldn@adm.au.dk


Det er vigtigt at spørge ind til de konkrete arbejdsopgaver og ikke bare været benovet over, at man har fået en praktikplads, mener en specialestuderende på kunsthistorie.
  – Jeg glædede mig virkelig meget til at komme i praktik, og jeg havde store forventninger til opholdet. Jeg skulle jo bruge et halvt år og 30 ECTS-point på det.
   Sådan begynder Lene Poulsen fortællingen om sin første praktikstilling på en festival for samtidskunst i København.
Men allerede i løbet af praktikkens første dage fik Lene Poulsen fornemmelsen af, at hendes forventninger ikke ville blive indfriet.
  – Formidlingslederen havde netop sagt op, så det hele var kaotisk, fortæller hun.

Hentede eget skrivebord i Silvan
Der opstod hurtigt et praktisk problem, for ingen havde tænkt over, at praktikanten også skulle have en arbejdsplads. Derfor blev Lene Poulsen sendt en tur i Silvan – så kunne hun selv købe et skrivebord.
  – De første par uger blev jeg sat til at lave Excel-lister med opdateringer af navne og mailadresser til avisredaktioner og tidsskrifter. Jeg følte i høj grad, at jeg spildte min tid på sekretærarbejde. Det virkede ikke som om, der var tænkt særlig meget over mine arbejdsopgaver.

Vigtigt med coaching og opbakning
Anderledes var det, da hun et års tid senere valgte at kaste sig ud i endnu et praktikophold på DR’s livsstilsredaktion. Her stod skrivebord, computer og telefon klar i løbet af en halv time.
  – Og blev jeg faktisk taget alvorligt. De lyttede til de ting, jeg bød ind med.
   Lene Poulsen lavede research for journalister, var med på optagelser og endte med at tilrettelægge et helt program selv.
  – Jeg blev opmuntret til at tage ansvar, og jeg fandt ud af, at jeg havde faglige kompetencer, der kunne bruges til noget, fortæller hun.
   Ifølge Lene er coaching og opbakning fra praktikstedet afgørende for at få et godt praktikophold.
  – Desuden skal man som studerende turde kræve noget og på forhånd spørge ind til de helt konkrete arbejdsopgaver. Og så skal man ikke blindt sigte efter praktiksteder, der ser godt ud på CV’et, lyder hendes råd.