Aarhus Universitets segl

På date med høje forventninger

Der var sød musik i luften, da projektzone.dk bød indenfor til dette års praktikDating på Statsbiblioteket.
Et praktikophold er en rigtig god idé, mener studie­chefen på Aarhus Universitet. Men der er også faldgruber forbundet med praktikordningen, siger fagforening.

 

Af Louise Debois og Kristian Serge Skov-Larsen
ldn@adm.au.dk / ksl@adm.au.dk


For en enkelt eftermiddag er stueetagen i Statsbiblioteket forvandlet til en datingplatform. Her kan studerende i stearinlysets skær flirte sig til en kort, men intim snak med en række forskellige virksomheder, der tilbyder praktikstillinger. Og der sendes mange blikke på kryds og tværs af lokalet denne eftermiddag. Ikke mindst mod det store kagebord, hvor studerende kan optanke hurtig energi til de mange dates.
   Thomas Fjendbo, der er kandidatstuderende på Statskundskab, er en af de mange, der er taget til praktikDating. Han ser praktikken som en oplagt indgang til arbejdsmarkedet og vil bruge den til at komme nærmere drømmen om en stilling som udviklingsrådgiver i Danida. Nu er han på vej mod NIRAS Konsulenternes bord for at høre, hvad de kan tilbyde.
  – Det er spændende at snakke med forskellige virksomheder. Jeg håber, at jeg bliver mere afklaret i løbet af dagen om, hvilket praktiksted der vil være det rigtige for mine fremtidsplaner, siger Thomas Fjendbo.
   Det er muligt for langt de fleste studerende ved Aarhus Universitet at komme i praktik undervejs i deres studium. Som oftest er praktikken ulønnet, men nogle af de virksomheder, der er mødt op til praktikDating, bryster sig med lønnede praktikstillinger. En af dem er konsulentvirksomheden Capacent, som Thomas Fjeldbo allerede har været på date med. Mads Steffensen, der er konsulent hos Capacent, forklarer hvorfor:
– Vi vil gerne honorere det arbejde, praktikanterne udfører. Jeg mener faktisk, det er unfair ikke at give løn til praktikanterne, fordi de laver et reelt stykke arbejde og skaber værdi for virksomheden, siger han.

Fagforening: løn til praktikanter
Thomas Fjendbo er nu nået til Udenrigsministeriet, som er en attraktiv partner, og han må stille sig bag i køen. Imens fortæller han, at lønnen ikke er afgørende for hans valg af praktiksted. Det betyder mere for ham at få et indblik i, hvad han kan bruge sit studium til, når han er færdig.
   Øjvind Vilsholm er faglig konsulent i Dansk Magisterforening, og her anbefaler man, at de studerende honoreres for det arbejde, de laver.
  – Praktikken ligger i grænselandet mellem studium og rigtigt arbejde. Nogle steder laver praktikanterne et stykke helt reelt akademisk arbejde uden meget vejledning, og så burde de egentlig få en akademikerløn. I sådanne tilfælde snyder de studerende sig selv ved at arbejde gratis, mener han.

Praktik er ikke almindeligt lønnet arbejde
Men det er ikke meningen, at praktikken skal være et egentligt lønarbejde, siger studiechef på Aarhus Universitet Eva Teilmann.
  – Praktikken er en del af uddannelsen og kan sidestilles med et teoretisk forløb. Det er meningen, at der skal bruges tid og ressourcer fra virksomhedens side på praktikanten gennem vejledning. Det har aldrig været tænkt som almindeligt lønarbejde, siger hun.
   Løn under praktik er hverken noget, universitetet kan eller vil blande sig i.
  – Det er op til virksomhederne. Det vigtige er, at udbyttet af et praktikophold er fagligt, siger Eva Teilmann.
   Øjvind Vilsholm ser indimellem en tendens til, at virksomheder bruger praktikanter, fordi der ikke er penge til at ansætte egentlige akademikere. Så får virksomheden kompetent arbejdskraft ganske gratis. Men selvom enhver virksomhed kan oprette en praktikstilling, er Eva Teilmann ikke bekymret for, at praktikanterne underminerer arbejdsmarkedet for de færdiguddannede kandidater.
  – Det kan lige såvel være, at nogle virksomheder ender med at oprette flere stillinger, fordi de får øjnene op for akademikernes kompetencer gennem en praktikant, siger hun.

Studerende har ofte for høje forventninger
Thomas Fjendbo er færdig med sin speeddate med Udenrigsministeriet. Det ikke er her, han skal i praktik. Vejen til Danida går nærmere gennem en ambassade eller en konsulentvirksomhed, mener han og sender lange blikke til Rambøll Management. Og han er ikke den eneste, der leder efter det helt rette sted.
   Ane Hejlskov Larsen er praktikkoordinator på Institut for Æstetiske Fag, og hun møder ofte forestillingen om ”den gode praktikplads” hos de studerende.
  – Der skabes falske forventninger, fordi virkeligheden kan være en anden, end den lyder til på forhånd, og det resulterer i, at nogle studerende lader sig nøjes med for lidt. Det er derfor, det er så vigtigt, at de studerende laver en praktikkontrakt, som de kan holde virksomheden ansvarlig for, siger hun.
   Sidst på dagen i Statsbiblioteket er Kagefadene efterhånden tomme, stearinlysene brændt ud, og dette års praktikDating er slut. Thomas Fjendbo føler sig nu overbevist om, at han vil søge en stilling hos en konsulentvirksomhed og håber at have flirtet sig til en plads i baghovedet på de udsendte fra Rambøll Management.