Aarhus Universitets segl

AU-ranking har betydning

Endnu en ranking, endnu et klap på skulderen og endnu en glad presse­meddelelse. Men betydningen af det, der på overfladen udelukkende virker som en universitær potenskonkurrence, er faktisk langt større.


Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk


I 2007 var vi nr. 114, sidste år nr. 81 og i år har universitetstidsskriftet Times Higher Education netop offentliggjort, at det har placeret Aarhus Universitet som nr. 63 på sin rangliste over de bedste af verdens ca. 17.000 universiteter.
   Et spring på 18 pladser, der allerede har udløst begejstrede pressemeddelelser, jublende udtalelser og sikkert også high-fives på rektoratsgangen. Og det er der grund til, siger international chef på Aarhus Universitet Kristian Thorn.

Gør os mere attraktive
– Vi er meget bevidste om, at ranglister ikke indeholder hele sandheden om et universitets styrke, men samtidig må vi erkende, at ranglisterne får stadig større opmærksomhed i universitetsverdenen og i offentligheden. Derfor er ingen tvivl om, at Aarhus Universitets placering som nr. 63 på Times Higher-ranglisten gør det nemmere at tiltrække unge talenter og internationale topforskere, og placeringen betyder også, at det bliver lettere at få andre topuniversiteter i tale, når vi ønsker at udbygge vores partnerskaber rundt omkring i verden, siger Kristian Thorn.

Fusion og opsøgende arbejde
Mads Kobbersmed, der er ansat i Ledelsessekretariatet med bl.a. rankings som arbejdsområde, ser flere forklaringer på, at Aarhus Universitet går så kraftigt frem. En af de vigtigste er, at universitetet opnår bedre resultater i de internationale forskerevalueringer, som især Times Higher Education lægger stor vægt på i sine lister.
  – Fusionen har helt klart givet os et boost, for når f.eks. en japansk forsker placerer Danmarks Pædagogiske Universitetsskole som en af verdens førende på det pædagogiske felt, tæller det nu også med på Aarhus Universitets ranking. Vi arbejder også mere fokuseret med ranglister i dag, vi prioriterer højt at indmelde korrekte data til listerne, samtidig med at vi er opmærksomme på, at også vores samarbejdspartnere er blandt dem, der er med til at vurdere de internationale forskningsmiljøer. Og så tror jeg simpelt hen også, at AU-forskere i højere grad publicerer i de mest læste internationale tidsskrifter og på den måde skaber synlighed og anerkendelse af forskningen fra Aarhus Universitet.

Fem gode ranking-punchlines

Campus har, med AU-brillerne på, nærlæst den seneste Times Higher Education-QS World University Ranking.

  • Vi er rangeret som nr. 63 i verden og nr. 20 i Europa.
  • Vi er et af 14 universiteter i top 100, der konstant har forbedret placeringen siden 2006 – og et af kun 8 i Europa.
  • Af de universiteter, der var uden for top 100 i 2007, er vi i dag næsthøjest placeret.
  • I Norden er kun Københavns Universitet rangeret højere, på plads nr. 51.
  • Hvis man udelukkende kigger på universiteter grundlagt på det europæiske fastland i de sidste 100 år, ligger vi faktisk som … nr. 1.