Aarhus Universitets segl

Populært med arbejde og barsel på samme tid

Økonomiprofessor Helena Skyt Nielsen er netop blevet mor for fjerde gang. Hun kan dog ikke helt slippe arbejdet og glæder sig derfor over den fleksible barselsordning, der gør, at hun kan arbejde, mens hun er på barsel.

 

Af Gitte Bindzus Foldager
gbk@adm.au.dk

− De andre på arbejdet griner lidt af mig, for de synes, det vist er lidt ekstremt, smiler Helena Skyt Nielsen.
   Hun sidder i sin sofa med sønnen Harald på knap 3 måneder. Efter bare 14 dages barsel begyndte hun at arbejde igen – dog på nedsat tid, så hun nu arbejder, hvad der svarer til 20 procent af en almindelig arbejdsuge.
   Som en stor gruppe af universitetets videnskabelige medarbejdere har hun valgt den fleksible barselsordning, der gør, at hun selv kan sammensætte sin barsel.
  − Ordningen er rigtig populær, især blandt forskerne, og jeg vil tro, at lidt over halvdelen af de 500, der går på barsel hvert år her på universitetet, vælger den ordning, fortæller Edna Damgaard Skovsen, der er ansat på Personale og Udviklingskontoret og tager sig af ca. halvdelen af alle barselssagerne på Aarhus Universitet 8000 C.
   Især ph.d.-studerende er glade for ordningen, der betyder, at de sideløbende kan arbejde lidt på deres projekt.

Arbejdet er en hobby
Helena Skyt Nielsen har valgt ordningen, fordi hun ikke kan undvære arbejdet. Desuden er det ikke lovligt at arbejde, hvis man er på almindelig barsel, så hun er nødt til at bruge ordningen. Samtidig forlænges hendes barsel i den anden ende, så 24 ugers barsel med løn bliver til 30.
  − Nogen tror, at jeg gør det, fordi jeg gerne vil forlænge barslen, men det gør jeg ikke. Jeg føler, mit arbejde er vigtigt, og så kan jeg ikke lade det vente i 6 eller 9 måneder. Samtidig kan jeg med denne ordning bevare en tilknytning til arbejdspladsen, så jeg ikke er helt fortabt, når jeg kommer tilbage i marts, fortæller professoren.
   Hun benyttede også ordningen, da hun var på barsel med sin næstyngste søn, Halfdan. Siden dengang er hun dog blevet professor, og det har givet flere uforudsete deadlines.
  − Det er mere, end jeg havde regnet med og faktisk også lidt stressende. Man er nødt til at tale med folk, når de har tid, og det kan betyde, at jeg må tale i telefon, samtidig med at jeg danser rundt med ham på armen, smiler hun.
  − Jeg tror, der er mange, der ikke forstår det, men mit arbejde er min hobby, så jeg vil gerne bruge tid på det. Andre går måske på café med mødregruppen i deres barsel, men jeg vil altså hellere sidde foran computeren, siger professoren.

Fakta om fleksibel barsel:

 

  • Ordningen om fleksibel barsel blev indført i 2003 og har siden været meget populær på universitetet.
  • På AU har moderen ret til 6 ugers barsel inden fødslen, 14 uger efter fødslen og derefter er der 6 uger til moderen, 6 til faderen og 6 til deling med løn.
  • Derefter er der mulighed for at tage yderligere et antal uger på dagpenge. De fleste begynder dog at arbejde igen, når perioden med løn ophører.
  • For yderligere information om barsel og fleksibel barsel på AU se: www.au.dk/da/skema/barselvejl08.pdf