Aarhus Universitets segl

Nyt CMS giver større effektivitet

Universitetets nye Content Management System, Typo3, der bliver indført fra november, vil give langt lettere arbejdsgange for mange medarbejdere.

 

Af Gitte Bindzus Foldager og Hans Plauborg
gbk@adm.au.dk / hhp@adm.au.dk

− Når man skulle sætte et billede ind på en hjemmeside i SIAB, skulle man klikke ca. 20 gange for et enkelt billede, før det kom på siden. I dag tager det ikke mere end 5-6 klik.
   Webmaster på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Rune Gamborg Ørum er ikke i tvivl om, at det har været en stor fordel, at Det Samfundsvidenskabelige Fakultet allerede for et år siden gik over til Typo3 som Content Management System (CMS). Det gælder især for de mange medarbejdere, der i mere eller mindre grad skal redigere fakultetets hjemmesider.
   Fra november til februar vil universitetets centrale administration samt flere af de øvrige fakulteter og institutter også gå over til det nye fælles CMS, Typo3, der bliver platformen for AU’s hjemmesider fremover. I første omgang vil de 57.000 sider i SIAB, det nuværende CMS, blive konverteret til Typo3, og i løbet af det kommende år følger systemerne på de øvrige hovedområder.
  − SIAB har været en ”brændende” platform. Den blev ikke længere udviklet, og der var rigtig meget, der teknisk set var besværligt, når man brugte den, fortæller forretningskonsulent Jens Hørlück fra universitetets IT-afdeling. Han er projektleder på projektet, der har skaffet universitetet det nye CMS.

Ingen synlig forskel
Mens alle de medarbejdere, der skal redigere i universitetets hjemmesider, får lettere arbejdsgange, vil den almindelige bruger ifølge Jens Hørlück ikke kunne mærke nogen synlig forskel, når platformen ændres.
  − Hjemmesiden vil virke hele tiden, også mens vi overgår fra den ene platform til den anden. Fra et klik til det næste vil brugeren bare pludselig se hjemmesiden på Typo3 i stedet for SIAB, fortæller han.
   Jens Hørlück forsikrer, at den nye platform vil betyde, at hjemmesiden vil kunne tilbyde endnu flere muligheder fremover.
  − I dag er det for eksempel meget besværligt at lave web-tv, og nyhedsredigering er meget besværligt i SIAB. Det bliver lettere med Typo3. Vi vil kunne ting, man slet ikke kan forestille sig endnu, for modsat SIAB er Typo3 et system, der konstant udvikles. Derfor er jeg også sikker på, at det vil kunne holde langt længere end SIAB, der snart er 5 år gammelt.

Fakta om CMS:

 

  • CMS er det system, som en hjemmeside redigeres i.
  • Leverandøren af universitetets nye CMS, Typo3, er Linkfactory.
  • Blandt andre universiteter, der også bruger Typo3 på enten hele universitetet eller dele af det, kan nævnes: Universität Wien, Universität Köln, Harvard, Stanford, University of London og mange flere.