Aarhus Universitets segl

Forskere i fight om ære og kontanter

Af Helge Hollesen
hho@adm.au.dk

Ni af universitetets forskere stiller op til kontant afregning, når deres evner som formidlere kommer på prøve i årets forskerfight. Her får de hver sølle fire minutter til at forklare, hvad de forsker i, og umiddelbart efter falder publikums dom. Det er anden gang, Folkeuniversitetet arrangerer denne speed-formidling, som er inspireret af de utallige talentshows på danske tv-stationers fredagsflader.
   Og det er lidt af en udfordring at få sit budskab ud på de få minutter, skulle vi hilse og sige fra Rikke Beese Dalby, der er reservelæge og ph.d.-studerende ved Center for Neuropsykiatrisk Forskningsenhed. Hun skal fortælle om, hvordan moderne hjernescanningsteknikker kan forklare forandringer i hjernen efter en depression.
  – Mange har et forhold til depressioner, så øvelsen for mig er at formidle emnet i forhold til de meget avancerede scanningsteknikker. Det skal koges ned til ganske få budskaber og formidles i et sprog, hvor alle kan være med, siger Rikke Beese Dalby, der tog udfordringen op, fordi hun har holdt mange foredrag og synes, det er vigtigt at formidle forskningen.
  – Hvordan forbereder du dig så?
  
– Vi har fået tilbud om coaching i to gange en halv time. Her har jeg fået råd om, hvordan emnet kan fremlægges, og hvordan man præsenterer sig under foredraget. Og så fik jeg jo også afprøvet, om ikke-fagfolk forstod, hvad jeg sagde, fortæller Rikke Beese Dalby.

En æressag
Deltagerne i Forskerfight ’09 kommer fra hver sit hovedområde på universitetet, så der er lagt op til en aften med emner fra fejl i kulstof 14-datering over formueret og biodiversitet til intonation samt matematik og neuroscience.
  – Vi har søgt at finde forskere med noget på hjerte, og jeg synes, vi har et stærkt hold i år, siger Folkeuniversitetets rektor, Sten Tiedemann. Han ser Forskerfight som en begivenhed, der både skærper forskernes evne til at komme ud over rampen og giver et lærerigt og underholdende indblik i forskningen.
  – På Syddansk Universitet er det ligefrem en æressag for et fakultet at løbe med sejren. Her har man også oplevet dekaner, der ikke mente, at deres unge forskere skulle deltage, fordi det har været for hårdt for dem at få den kontante kritik af publikum og dommerpanel.
   Ud over de stemmer, som publikum afgiver elektronisk, er et dommerpanel med bl.a. Ann Marker fra DR2’s Viden om med til at afgøre, hvem der skal have årets titel og de medfølgende 10.000 kr.

  • Billetter til arrangementet koster 150 kr. og købes via www.folkeuniversitetet.au.dk
  • Forskerfight ’09 afvikles den 4. november på Aros kl. 18.30-21.