Aarhus Universitets segl

Nu er mr. Nano også Einstein-professor

Professor Flemming Besenbacher er vendt hjem fra Kina med fornem hæder. Lige nu arbejder han på at skabe fælles forskningsprojekter mellem nanoforskere i Århus og Kina.

 

Af Helge Hollesen
hho@adm.au.dk

”Du store kineser” lød overskriften på en kronik, som professor Flemming Besenbacher i 2007 skrev i flyet på vej hjem fra Kina sammen med Grundforskningsfondens direktør Klaus Bock og direktør Børge Diderichsen fra Novo Nordisk. Her opfordrede de videnskabsminister Helge Sander til at formulere en strategi for videnssamarbejde med Kina.
   Som delegerede i ministerens følge havde de netop overstået et officielt ophold i landet, hvor mange af deltagerne for alvor fik øjnene op for kinesernes potentiale. Danmark fik den efterlyste strategi, og nu står der et dansk-kinesisk universitetscenter nord for Beijing.
   Flemming Besenbacher er netop vendt hjem fra indvielsen af centeret, og med i bagagen har han det officielle papir på, at han er den første dansker, der er blevet Einstein-professor – en hæder, som Chinese Academy of Sciences (CAS) hvert år tildeler 10-15 internationale topforskere.

Fælles forskning
Gruppen af topforskere kvalificerer Flemming Besenbacher sig til som en af verdens førende nanoforskere. Kineserne har han især imponeret med Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO) ved Aarhus Universitet, hvor han er daglig leder. Her lykkes det nemlig den efterhånden store gruppe af forskere fra en lang række discipliner både at publicere i Nature og Science , file patenter til og have et omfattende samarbejde med industrien.
  – Kineserne har også forstået, at det ikke er et enten-eller, og i dag er kinesisk nanoforskning på et meget højt niveau. Kina er også det land, som producerer flest nanorelaterede artikler, så det er helt klart en interessant samarbejdspartner for Danmark og Aarhus Universitet, siger Flemming Besenbacher.
   Han arbejder lige nu intenst på at definere en række forskningsprojekter mellem iNANO og førende kinesiske forskningsgrupper på en række strategiske områder. Det gør han som leder af et fælles Center of Excellence mellem iNANO og en forskningsgruppe ved Det Nationale Nanosciencecenter i Beijing. Centret er oprettet med 15 millioner kr. i ryggen fra Danmarks Grundforskningsfond.

Døråbner
Flemming Besenbacher har siden 1990 haft adskillige ph.d-studerende og postdocs fra Kina i sin stald, og gennem årene har hans utallige rejser til Kina skabt mange kontakter til centralt placerede personer på kinesiske universiteter og i CAS, som kan medvirke til at åbne døre, der ellers ikke ville blive lukket op for et land af Danmarks størrelse.
   Et af Mr. Nanos aktuelle ønsker er, at Aarhus Universitet får formuleret et fælles program for ph.d.-studerende, som kan munde ud i en såkaldt ”dual degree”, der er en ph.d.-grad fra både Aarhus Universitet og et førende internationalt kinesisk universitet. Og så er hans ambition at tiltrække de allerbedste studerende af den store kinesiske talentmasse.
   Selv vil han i den kommende periode få masser af rejser til riget i midten. Der er allerede plottet 4-5 rejser ind i næste års kalender.