Aarhus Universitets segl

Færdiguddannede søger studiejob

En stigning i ledigheden på 104,4 procent får dugfriske akademikere til at søge studiejob. Og vi har ikke set det værste endnu, mener HR-chef.

 

Louise Debois
ldn@adm.au.dk


Det er nok de færreste nyudklækkede akademikere, der har regnet med at bruge deres lange uddannelse til at søge et studiejob som telesælger, servicemedarbejder eller receptionist. Ikke desto mindre er der mange, der vælger netop den løsning som en vej ud af en markant stigende akademikerledighed.
   Gitte Hemmingsen, der er HR-chef i vikar- og rekrutteringsbureauet Moment, fortæller, at bureauet efter finanskrisen har oplevet en stigning i antallet af færdiguddannede akademikere, der søger deciderede studiejob.
  – Mange studiejob smager en lille smule af det, som de færdiguddannede kandidater gerne vil arbejde med, og på grund af krisen er de nu villige til også at søge den slags stillinger for at få en fod indenfor, siger hun.

Overkvalificerede
I det hele taget oplever Moment, at et stigende antal akademikere søger stillinger, som de er overkvalificerede til. Og Gitte Hemmingsen mener, at den tendens sansynligvis vil blive endnu stærkere i den kommende tid.
  – I 1990’erne oplevede vi nyuddannede akademikere, der søgte manuelt arbejde som rengøring og lagerarbejde. Der er vi ikke nået til endnu, men hvis krisen fortsætter, kunne jeg godt forestille mig, at vi ser det samme scenario en gang til, fortæller hun.

Fagforeninger forstående
Det er netop de nyuddannede, som den økonomiske krise går værst ud over. De nyeste tal fra Akademikernes Centraladministration viser, at ledigheden blandt akademikere under 30 år er steget med 104,4 procent på et år. Alle faggrupper er ramt af krisen, men det er især gået hårdt ud over cand.merc.erne, der har oplevet en stigning i det samlede ledighedstal på 150 procent. Fagforeningen DJØF forstår godt, at deres færdiguddannede medlemmer kan føle sig nødsaget til at søge studiejob, men det er ikke noget, de vil anbefale.
  – Man kan ikke fortænke folk i at prøve alt. Vi står i en meget alvorlig situation i øjeblikket. Jo mere pressede folk bliver, jo mere kommer der af den slags, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF Lars Munck.

En skidt vej
Også hos Dansk Magisterforening er der forståelse for de nyuddannedes valg:
  – Vi forstår godt, at nogle vælger den vej, men det er vigtigt, at de passer på med ikke at lade sig udnytte. Vi ser også i krisetider en tendens til, at akademikere arbejder gratis for at få erfaring, men det er en skidt vej at gå, siger formanden for Dansk Magisterforening Ingrid Stage.
   Og de nyudklækkede kandidater skal da heller ikke automatisk regne med at få del i de nu meget attraktive studiejob:
  – Mange virksomheder er påpasselige med at lade færdiguddannede kandidater varetage den type stillinger, fordi de er usikre på, hvor lang tid de kan holde dem på posten, forklarer Gitte Hemmingsen.