Aarhus Universitets segl

Khatami en værdig prisvinder

Den tidligere iranske præsident er den bedste, man kunne give den nye dialogpris til, siger en filosofiprofessor fra komiteeen, der har valgt Khatami.

 

Af Hans Plauborg
hhp@adm.au.dk


Den iranske filosof Dariush Shayegan var begejstret over at være den første modtager af den nystiftede Global Dialogue Prize, som Aarhus Universitet står bag, og Grundfos sponsorerer. Tilsyneladende så begejstret, at han trods strenge instrukser om ikke at lade nyheden sive alligevel kontaktede iransk presse i slutningen af oktober.
   En lille nyhed, skulle man mene, hvis ikke lige det var, fordi priskomiteen havde besluttet, at Shayegan skulle dele dialogprisen med den tidligere iranske præsident Mohammad Khatami. Så var både iranske og dernæst danske medier pludselig på pletten. For hvordan er det lige, at præstestyre og præsident i Iran rimer på dialog, spurgte både eksiliranere og danske medier med Jyllands-Posten i spidsen.

Politik ikke afgørende
Først på en pressekonference den 5. november blev det efter heftig mediedebat officielt, at Shayegan og Khatami faktisk deler prisen på 500.000 kroner.
  – Præsident Khatami og professor Shayegan er efter min mening ideelle kandidater til Global Dialogue Prize 2009. De har begge leveret formidable bidrag til at fremme global forståelse mellem civilisationer. Prisen er en videnskabspris, og de eventuelle politiske overvejelser har ikke været afgørende, sagde medlem af den 12 mand store internationalt sammensatte priskomite, professor Fred Dallmayr fra Notre Dame University (USA) bl.a. ved pressekonferencen.

Dialogens mand
Politisk har Khatami, der var præsident i Iran fra 1997-2005, været med til at understøtte et undertrykkende regime, der lukkede kritiske aviser, smed oprørske studerende i fængsel og henrettede homoseksuelle. Samtidig var han den yderst veltalende intellektuelle, der forsvarede reformer, åbenhed og den dialog, han nu har fået en pris for. Siden har han med stor succes i FN-regi arbejdet med det globale initiativ ”Dialogue among Civilizations”.
   En anden af priskomiteens medlemmer, professor i filosofi Hans Köchler fra Østrig, slog på pressekonferencen fast, at Khatami ikke bare er en værdig vinder af prisen. Han er simpelthen den bedste, man kunne vælge til at modtage den første udgave af prisen.
  – Der er formentlig ingen, der har gjort mere end han for at sætte dialog mellem blandt andet den muslimske og den vestlige verden på den internationale dagsorden i FN, sagde Hans Köchler.

Forskere og journalister
Initiativet til Dialogprisen kommer fra forskningscenteret ICON under Aarhus Universitet, og her er det kommet helt bag på de to forskere, dr.phil. Johanna Seibt og ph.d. Jesper Garsdal, at selve rygtet om Khatami som prisvinder skabte så store overskrifter.
  – Vi havde jo nok troet, at journalister ville interesse sig for selve dialogprojektet og -prisen og måske endda konsultere vores hjemmeside, hvor prisens formål, motivation osv. står sort på hvidt, sagde Johanna Seibt på pressekonferencen, mens Jesper Garsdal konstaterede, at forløbet i hvert fald havde lært ham, at der er brug for mere interkulturel dialog mellem forskere og journalister.
   Mens Dariush Shayegan selvsagt har accepteret prisen og vil modtage den ved prisoverrækkelsen, der er planlagt til den 27. januar 2010 i Århus, har man endnu ikke modtaget et svar fra Mohammad Khatami.