Aarhus Universitets segl

I Danmark er de stødt

De medicinstuderende åbner revysæsonen på universitetet og fejrer samtidig et jubilæum.
Campus har talt med revyens ophavsmand, der ville kradse i stemningen på fakultetet.

 

Af Helge Hollesen
hho@adm.au.dk

Snart er det tiden, hvor de medicinstuderende endnu en gang vil aflevere deres skæve og spiddende prik til aktuelle fænomener og figurer i samfundet. Deres traditionsrige revy venter lige om hjørnet, og i år får den måske en ekstra tand, når aktørerne kaster sig ud i sange og sketcher bundet sammen under den dobbelttydige overskrift ”I Danmark er jeg stødt”.
   Revyen er nemlig den 25. af slagsen, og det skal selvfølgelig markeres på en eller anden måde. Men hvad revyen mere konkret byder på, vil hverken instruktøren Bodil Homburg eller den presseansvarlige Peter Vedel rykke ud med. Stikord som finanskrise, intelligent design, klima, integration og globalisering antyder dog, at jubilæumsudgaven ikke hører hjemme i lagkage-kategorien.
  – Revynumrene er bestemt af det, folk brænder for, og ikke ud fra et ønske om en rød tråd. Men det materiale, der er kommet fra de mange skrivegrupper, har vist sig at passe rigtig godt til overskriften på revyen, som vi som altid lagde os fast på tidligt i forløbet, fortæller Bodil Homburg, der i år debuterer som instruktør.

Sjov for alle
Med 1800 solgte billetter er Medicinerrevyen den største studenterrevy i Århus. Den har gennem årene udviklet sig til at favne mere bredt end i de første mange år, hvor begivenheder på fakultet og inden for den medicinske verden var genstand for satiren.
  – Der er da stadig nogen, som mener, det burde være sådan, men hvis det kun handler om vores verden, bliver det for snævert. Det skal være sjovt for alle, og vi vil jo gerne være en del af alt det, der foregår på universitetet, siger Peter Vedel og peger på en revyklassiker, som gik hen over hovedet på de ikke-medicinkyndige.
  – Det var en ballet om natrium-kalium-pumpen, som var et stort hit hos de medicinstuderende, men nok ikke fangede mange andre, konstaterer han.

Start med dekanhjælp
At Medicinerrevyen i år kan se tilbage på 25 år, skyldes en vis Peter Qvortrup Geisling, der senere gjorde karriere som tv-læge. Han var begyndt at læse medicin i 1982 og syntes, der var brug for nyt liv på fakultetet.
  – Der var mange politisk aktive, som jeg fandt lidt langhårede og selvhøjtidelige, så jeg ville gerne kradse lidt i stemningen med en årlig revy. Men Medicinerrådet ville kun give penge til den, hvis de kunne få lov at læse alle teksterne igennem, og festforeningen Umbilicus turde ikke gabe over så stort et arrangement. Hos Foreningen af danske lægestuderende var der heller ingen hjælp at hente. De mente, en revy var useriøst, fortæller Peter Qvortrup Geisling, der i stedet gik til dekanen, som var med på ideen.

Succes fra starten
Så var vejen banet for revyen ”Lattergags”, der trak fulde huse de tre aftener, den blev opført i Stakladen. Succesen fortsatte de kommende år, hvor titler som ”Trækplaster” og ”Bækkenkogeren” røber, at sundhedsvæsenet dengang var omdrejningspunkt for løjerne. Det var også tilfældet i den sidste revy, Peter Qvortrup Geisling var med til i 1992. Det år blev nogle læger afsløret for druk på sygehuset i Nykøbing Falster, så selvfølgelig skulle årets revy hedde ”Med fuld overlæge”.
  – Den titel brød Lægeforeningen sig ikke om, og de forsøgte at ændre den, husker Peter Qvortrup Geisling, der møder op til den særforestilling, som årets revyhold holder for fortidens aktører i anledning af jubilæet.
   Er man hurtigt ude, er der måske stadig billetter til de fire forestillinger, som revyholdet opfører i Tivoli Frihedens teater fra tirsdag den 17. november og de følgende tre aftener kl. 19.30. Stykprisen er 75 kr., og de kan købes på billettelefon 3022 0312.