Aarhus Universitets segl

Jetzt sprechen wir deutsch

Man bliver bedre til sprog og langt bedre til at organisere og tilpasse sig ved at tage på studie­ophold i udlandet, siger Ane Schjødt Koch og Jacob Søndergaard. De boer og studerer i Berlin i et semester.

 

Af Pernille Boelskov
freelancejournalist

Forelæsninger, opgaveskrivning og universitetsbureaukrati – det hele på tysk. Det er nogle af de udfordringer, som venter studerende, der vælger et studieophold i Tyskland.
Men faktisk er det ikke så slemt, lyder det fra Ane Schjødt Koch og Jacob Søndergaard, som har brugt det seneste semester på udveksling i Berlin.
– Sproget fyldte rigtig meget de første par måneder, fortæller Jacob.
Men efter nogle uger med tysk grammatik og verber på intensivt sprogkursus var udsigterne til undervisning på tysk mindre skræmmende. Jacob ser endda den sproglige udfordring som noget, der har styrket hans studium.
– Når man mangler sproget, står man lidt mere med ryggen mod muren. Så er man bare nødt til at systematisere sit studium mere – og i sidste ende er det faktisk sjovere, siger han.


Underviseren talte pænt tysk
Sprogkurset er også stedet, hvor mange studerende finder deres sociale basis i storbyen. Her mødte Jacob blandt andre et par nordmænd og en schweizer, som stadig er hans bedste venner i Berlin – og de taler selvfølgelig tysk sammen, forklarer han.
Trods sprogkurset indrømmer Ane, at hun valgte fag efter, hvilke undervisere der talte mest forståeligt tysk.
Det blev til blandt andet til et fag om David Lynchs film sammen med 40-50 andre studerende. Hun var ikke helt glad ved at skulle holde oplæg foran hele holdet på tysk, men alligevel gik det helt udmærket.
– Det var rart at mærke, at jeg godt kan få stykket noget sammen på tysk, som har et rimeligt indhold, forklarer hun efterfølgende – lettet.

Erfaringer til cv’et
Ane håber, at hun kan nå at blive rigtig god til tysk, inden turen går tilbage til Århus. Det skal styrke hendes jobsøgning, når hun er færdig med specialet. Blandt andet derfor har hun valgt at nøjes med at tage 20 ECTS-point i stedet for 30, som ellers er et halvt årsværk.
– Det giver mig rum til at få det hele med: både at opleve byen, nå at læse mine tyske lektier og tage et ekstra sprogkursus en gang om ugen, siger hun.
Det med at opleve byen og berlinerlivet er vigtigt for hende, for det er ikke kun faglig viden, hun vil have med hjem fra udlandsopholdet.
– For mig kommer studiet ikke i første række. Det er noget andet, jeg får ud af at være her, forklarer hun.
Berlinopholdet har lært hende at begå sig i en anden kultur og et meget anderledes uddannelsessystem. Hun har lært mere om omstilling og tilpasning, end hun nogensinde kunne have læst sig til. Ud over at kunne skrive tysk på cv’et håber hun derfor, at de kvaliteter er blandt dem, fremtidens arbejdsgivere vil kigge efter.

  

 

9 tips til Berlin

 

Ane:

  1. Loppemarkedet i Mauerpark
    ”Der er næsten festivalstemning hver søndag, når vejret er godt.”
  2. Det grønne Berlin
    ”Der er træer på næsten alle gaderne – og alle træerne er nummereret – det er da tysk orden!”
  3. Se byen i sammenhæng
    ”Kør rundt i bus og se, hvordan de forskellige dele af byen hænger sammen.”

 

Jacob:

  1. Klub der Republik
    ”Sejt sted og en hyggelig bar.”
  2. Görlitzer Park
    ”Det er et super sted. I godt vejr er der proppet med mennesker.”
  3. Mindesmærket for de faldne sovjetiske soldater under Anden Verdenskrig, Treptower Park.
    ”Et helt enormt mindesmærke. Jeg tror ikke, at man ville have lavet sådan et mindesmærke for de amerikanske eller franske soldater. Det er nok ikke tilfældigt, at det ligger i øst.”

 

 

Aein:

  1. Parkerne
    ”Der er en helt anden parkkultur her end i Danmark”.
  2. Elektronisk musik
    ”Det er virkelig exceptionelt. Det er bare en anden måde at feste på. Mit yndlingssted er Club der Visionäre.”
  3. Freiluftkino
    ”Se film under åben himmel og hyg med øl eller vin.”