Aarhus Universitets segl

En anderledes juleaften

Den 24. december samles danske og udenlandske studerende til juleaften hjemme hos studenter­præst Jens Munk. De har alle det tilfælles, at de ikke kan være sammen med deres familier.

 

Af Louise Debois
ldn@adm.au.dk

Juleaften og familie er for de fleste to ting, der er ganske uadskillelige. Men for en del studerendes vedkommende er den kombination slet ikke nogen selvfølge. En af dem er Erik Borrits, der har læst teologi på Aarhus Universitet. Han har mistet begge sine forældre og har i de sidste tre år været nødt til at finde alternativer til den traditionelle familiejuleaften.
– Juleaften er en af de aftener, man bare ikke har lyst til at sidde alene. Jeg havde en noget vemodig december måned sidste år, fordi jeg var meget i tvivl om, hvor jeg skulle fejre jul. Selvom jeg var velkommen hos flere kammerater, kommer man hurtigt til at føle sig udenfor, når man ikke kender familien og deres traditioner, fortæller han.

Et rigtig godt alternativ
En ven fra teologi fortalte Erik Borrits om Studentermenighedens juleaftensarrangement, og han besluttede sig for at give det en chance.
– Jeg blev tvunget til at tænke nyt. Jeg glædede mig rigtig meget til det, og jeg blev bestemt ikke skuffet. Allerede fra starten var det meget uformelt. Ingen kendte hinanden i forvejen, men alle var indstillet på at få en hyggelig aften. Der var en rigtig god stemning, husker han.


Ikke ensomme unge
Hver jul samles mellem 20 og 25 studerende til julemad, julesang og julegaver. I år har studenterpræst Jens Munk inviteret alle mand hjem til sig selv.
– Vi prøver at skabe nogle gode rammer og holde fast ved alle de gængse traditioner. Alle bidrager, så vi laver selv maden, pynter op og står for at købe en gave til alle, siger han.
Jens Munk mener, at det er vigtigt med et rum, hvor alle er velkomne og understreger, at det er helt almindelige studerende, der kommer.
– Der bliver ofte skabt et billede af, at mennesker, der ikke er sammen med deres familie juleaften, er ensomme. Sådan er det langt fra. Mange har masser af venner, men de er jo alle sammen hos deres familier, siger han.


Nærvær i fokus
I år er Erik Borrits blevet inviteret hjem til en kammerat juleaften, og det har han valgt at takke ja til. Men han kunne sagtens finde på at deltage i Studentermenighedens juleaften igen.
– Jeg syntes især, det var rart, at det handlede om at være sammen og få en hyggelig aften. Alle fik en gave, men det var ikke det primære, og det var superfedt, siger han.
Ifølge Jens Munk er arrangementets største styrke det fællesskab, der opstår.
– Jeg synes personligt, at det er ganske enestående at holde jul med så mange mennesker fra forskellige samfundslag og verdensdele. Det fællesskab, der opstår sådan en aften, er noget helt specielt, siger han.


Hvis du har lyst til at holde en anderledes
juleaften, kan du kontakte studenterpræst
Jens Munk på 60202640
.