Aarhus Universitets segl

Faldende interesse for studentervalg

Stemmeprocenten til det netop afviklede valg til universitetets bestyrelse er skuffende lav, siger både Studenterrådet og formanden for Valgudvalget.

 

Af Kristian Serge Skov-Larsen

ksl@adm.au.dk

Kun 13,8 procent af de studerende valgte at stemme til de netop afholdte valg til bestyrelse, akademiske råd og studienævn på universitetet. Det er to procent færre end sidste år, og det er lidt skuffende siger formanden for Valgudvalget, professor Michael Hansen Jensen, som dog hæfter sig ved, at enkelte hovedområder skiller sig positivt ud med en meget høj stemmeprocent.
– På f.eks. Statskundskab og dele af Handelshøjskolen er stemmeprocenten oppe omkring de 50, og det er samtidig de steder, hvor der er mange lister og stor konkurrence om pladserne. Andre steder, hvor der ikke er samme valgkamp, stemmer meget færre – også til de centrale organer – og det synes jeg da er ærgerligt, siger Michael H. Jensen.

Mindre slagkraft
Studenterrådet holdt fast i de to studenterpladser i universitetets bestyrelse. Alligevel er også Maja Viola Buskbjerg, der blev genvalgt som studenter-repræsentant i bestyrelsen, skuffet over valgresultatet.
– Jeg er da selvfølgelig ærgerlig over, at det ikke er lykkedes os at hæve stemmeprocenten, alene fordi en højere stemmeprocent ville give os mere slagkraft, når vi skal fremføre vores argumenter i bestyrelsen og i de lokale råd og nævn, siger hun.

Mere synlighed
Selvom Studenterrådet er gået procentvis tilbage ved valget, er der nogenlunde status quo i fordelingen af pladser til de lokale studienævn og akademiske råd. Maja Viola Buskbjerg mener, at universitetsvalgene mangler synlighed hos de studerende, og Michael Hansen Jensen mener, at valghandlingen har stået lidt i skyggen af den kommunale valgkamp.
– Valgudvalgets kompetence er begrænset, men det er klart, at vi meget gerne så, at flere studerende interesserer sig for studenterdemokratiet. Måske vi kan bruge nettet til at sætte mere fokus på valghandlingerne, og måske vi kan bruge de interne medier, vi allerede har. F.eks. synes jeg godt, at I på Campus bør overveje at dække valgene mere. Den avis, der udkom midt under afstemningen, nævnte næsten ikke valget med et ord, mens JP Århus skrev artikler om valgene og kandidaterne. Vi har alle interesse i, at der skabes mere interesse om valgene, siger Michael Hansen Jensen.

Se alle valgresultaterne på www.au.dk/valg