Af Kristian Serge Skov-Larsen
ksl@adm.au.dk
Det startede med specialet En analyse af de biomekaniske forskelle ved fodboldspark med henholdsvis højre og venstre ben og blev senere til artikler som Effect of relative kicking velocity and coefficent of restitution in soccer kicking og senere Comparision of precision in the toe and instep kick in soccer at high kicking velocities .
– Fascinationen startede, fordi jeg selv har spillet og set fodbold og syntes, det var sjovt, og da vi skrev speciale, fandt vi ud af, at vi godt kunne være med på internationalt forskningsniveau. Så noget der både er sjovt, og som man er lidt dygtig til, skal man jo blive ved med at dyrke, siger Thomas Bull Andersen, der er lektor på Institut for Idræt.
Senest har Thomas Bull Andersen sammen med en kollega fået offentliggjort artiklen The influence of speed of approach and accuracy constraint on the maximal speed of the ball in soccer kicking .
Ved først at lade spillerne løbe gennem en række hastighedsmålere og siden sparke efter et kvadrat på halvanden meter på 11 meters afstand kan Thomas Bull Andersen analysere, hvad det betyder for fodboldspillerens præcision og boldens hastighed, hvis han løber hurtigt eller langsomt til bolden.
Senest har AGF’s førsteholdsspiller Jakob Poulsen testet, om de offentliggjorte resultater holder stik. Og spilleren er meget interesseret i analysens resultater.
– At man får et dårligere resultat, hvis man løber for hurtigt til bolden, kommer egentlig ikke bag på mig, for jo mere presset man er, jo dårligere udfører man sparket. Men det er interessant at se en videnskabelig analyse af, hvad der foregår, siger Jakob Poulsen, der tidligere har været på besøg på Institut for Idræt for at få sin muskelstyrke målt.
I artiklen om tilløbshastigheder anbefaler Thomas Bull Andersen, at forsvarsspillere f.eks. kan ”presse” angriberne til at løbe hurtigere i stedet for at takle, fordi studiet viser, at det nedsætter deres præcision og skudstyrke markant. Også andre af Thomas Bull Andersens studier er direkte anvendelige i fodboldspillet.
– Vi analyserede de biomekaniske forskelle på mænd og kvinder og fandt ud af, at kvinderne faktisk burde spille med en lidt lettere bold, hvis de to køn skulle have lige vilkår. Den bold er blevet lavet, og DBU har godkendt den til kamp i nogle af deres rækker, siger han og forklarer, at andre forskeres redskaber til analyse af løbemønstre og spillernes positioneringer efterhånden er blevet et hverdagsredskab i de danske fodboldklubber.
Thomas Bull Andersen kan godt mærke, at der er mange, der har et passioneret forhold til hans forskning.
– I journalister ringer kun, når vi laver noget om fodbold. Når vi finder ud af den helt rigtige måde at forebygge knæskader, så har det mærkeligt nok ikke så stor interesse. Men det er bare hyggeligt, at der er nogen, der interesserer sig for det, man laver, siger han.
Andersen, T.B., Dörge, H.C., 2009, ”The influence of speed of approach and accuracy constraint on the maximal speed of the ball in soccer kicking”, Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports
Se indslag om Jakob Poulsens besøg på Idræt på www.experimentarium.dk/web-tv/