Af Kristian Serge Skov-Larsen
Først kan man blive klogere på Grundtvig, så på hjernen, derefter på idræt og doping, og til sidst slutte af med lidt mere viden om danske 1800-tals-kunstneres dannelsesrejser.
Og alt sammen mens man sidder derhjemme foran computeren eller fjernsynet.
I det nye projekt ”Danskernes Akademi” samarbejder en række af landets universiteter, herunder Aarhus Universitet, med DR om at formidle forskning både på DR2’s eftermiddagsflade og på et nystartet website på www.dr.dk
Stiller viden til rådighed
Mads Hvitved Grand, som er Aarhus Universitets vicedirektør for kommunikation, er glad for den nye eksponeringsmulighed på DR2, men ser især perspektiver i produktionen af små, korte tv-indslag, der dels bliver eksponeret på DR’s hjemmeside og dels på au.dk
– Helt grundlæggende synes jeg, det er et godt projekt, og det ligger også helt i tråd med universitetets formålsparagraf om at udbrede kendskabet til de videnskabelige resultater. Men samtidig er det en mulighed for at producere web-tv, som vi også selv kan bruge på vores egen hjemmeside, siger han.
Større publikum
Inspirationen til Danskernes Akademi kommer blandt andet fra Folkeuniversitetet, Ted.com og BBC Open University, og formatet vil være foredrag og interviews med forskere af ca. 20 minutters varighed, som vil blive sat sammen med bl.a. dokumentarudsendelser og materiale fra andre universiteter, så de tilsammen udgør temapakker om et emne eller en aktuel problemstilling.
Meningen er, at universiteterne selv skal producere en stor del af indholdet til tv og web, men det er indsatsen værd, mener Mads Hvitved Grand.
– Projektet er en god mulighed for at profilere Aarhus Universitet på substans: på den viden og forskning der bliver genereret på universitetet, siger han.
Se mere på www.dr.dk/dr2/danskernesakademi